Odzvonilo folijama za zatamnjivanje

Saobraćajna policija je za vreme pojačane kontrole vozila sa zatamnjenim staklima, od 28. februara do 13. marta, podnela 1.549 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je 937 vozila isključila iz saobraćaja, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Simić.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2011.

09:28

Default images

Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju precizno naglašava da se vetrobrani ne smeju zatamnjivati, a ostala stakla mogu biti naknadno modifikovana tako da ukupna vrednost prigušenja svetlosti ne prelazi 25 odsto, kazao je Simić Tanjugu. On je dodao da stepen refleksije stakala na vozilu ne sme prelaziti 15 odsto kako ne bi došlo do zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju.

„Vlasnici vozila, kod kojih su lepljenjem folija, nalepnica ili stavljanjem premaza napravljene prepravke na vetrobranu i spoljnim prozorima, dužni su da u ovlašćenoj ustanovi ispitaju svetlosnu propustljivost kako bi dobili odgovarajuće uverenje”, objasnio je Simić.

Ukoliko vlasnik vozila ne poseduje atest za zatamnjena stakla saobraćajna policija ga upućuje na naknadni tehnički pregled ili pokreće prekršajni postupak u kome može skinuti tablice sa vozila i napisati prekršajnu kaznu (5.000 dinara) vlasniku vozila.

Automobili sa fabrički zatamnjenim staklima poseduju utisnutu oznaku o homologaciji, pa vozači mogu da upravljaju takvim vozilima, jer je fabrika izvršila potrebna ispitivanja pre stavljanja u promet, objasnio je Simić.

Vlasnik „Black Glass” servisa Nikola Vučinić je rekao da se još tačno ne zna koje će sve ustanove izdavati sertifikate, ali sigurno je da će to biti Institut „Vinča”, Auto-moto savez Srbije, kao i nekoliko fakulteta u Beogradu i Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, tamne folije se ugrađuju kao zaštita od sunčeve svetlosti i UV zračenja, jer leti mogu temperaturu u kabini da snize i do 15 stepeni Celzijusovih, pa se umanjuje potreba za korišćenjem klima-uređaja u automobilu. „Osim što će unutrašnjost automobila postati svežija i komfornija, a vožnja udobnija, ugradnjom folije staklo dobija na bezbednosti i jačini, pa se u slučaju saobraćajnih nezgoda, smanjuje opasnost od telesnih povreda nastalih rasipanjem sitnih komada stakla”, istakao je Vučinić.

On je još dodao da je u pripremi pravilnik koji će omogućiti zatamnjenje zadnjeg dela automobila neograničeno, a stakala u ravni vozača do 25 odsto. "Atest je moguće izvaditi ukoliko je na stakla zalepljena folija, a ukoliko su stakla fabrička, atest nije potreban", kaže on.

Lider u proizvodnji auto-folije je firma „Lumar”, koja je bum na američkom tržištu doživela početkom osamdesetih godina prošlog veka, dok su zatamnjena stakla ekspanziju u Srbiji doživela tokom devedesetih. Danas svako ko želi da dotera svoj automobil može to učiniti za 90, 120 ili 130 evra, u zavisnosti od tipa vozila, a većina servisera za tu uslugu nudi garanciju od pet godina.

Kako „Politika” saznaje, ateste za zatamnjena stakla izdaje samo institut Vinča, jer poseduje uređaje koji mere stepen propustljivosti svetlosti stakala. Tako bi ovaj atest teoretski mogli da dobiju svi vlasnici automobila sa fabrički zatamnjenim staklima.

Sa druge strane, vozači koji su vozila zatamnili folijama, čak i onim najkvalitetnijim, trebalo bi da znaju da praktično nemaju nikakve šanse da dobiju atest, jer se atesti za folije, jednostavno, ne izdaju, piše "Politika".

Naime, najveći stepen propustljivosti zatamnjujućih folija je 95 odsto, dok se po slovu zakona „smeju dodatno zatamniti sva stakla osim vetrobrana, ali tako da svetlosna propustljivost nije manja od 75 odsto”.

Ako se još zna da su na većini automobila stakla fabrički zatamnjena bar za nekoliko procenata, jasno je da će skidanje zatamnjujućih folija za mnoge vozače postati realnost.

Izvor - PolitikaOnline ; B92

Oduzete tablice zbog tamnih stakala

Pratite naš specijal Zakon o saobraćaju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: