Toyota Avensis

Iako možda ne oduševljava svojom spoljašnjošću poput nekih konkurenata iz segmenta, Avensis je, ipak, dobio na atraktivnosti, što ne bi trebalo da čudi, s obzirom da je dizajniran u Francuskoj.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2008.

15:00

Default images

Nova Toyota Avensis u velikoj meri podseća na ”derivat” svog luksuznog ”rođaka” Lexusa IS 350. To je utisak koji se stiče na prvi pogled, a isti smo stekli i mi kada smo ga po prvi put ugledali uživo na Salonu automobila u Parizu, oktobra ove godine. Uzdižuća bočna linija, visok i kompaktan profil, i karakteristična ”zadnjica” u velikoj meri podsećaju na luksuznog ”rođaka”, ali je prednji deo ono što jasno govori da se, ipak, radi o Toyoti.

U potpunosti razvijen i konstruisan u Evropi, novi Avensis svoju svetsku premijeru imao je upravo na evropskom tlu, u Parizu. Staze uspeha ovog modela Toyote u D segmentu temeljno su utabane od strane predstavnika prve i druge generacije, koji su jasno odredili smernice po kojima se ova limuzina prepoznaje. Novi Avensis donosi još viši nivo kvaliteta, dinamičnije upravljanje i ugodniju vožnju. Reči glavnog inženjera, Takashi Yamamotoa, da je snažan ”evropski” pečat utisnut na čitav projekat, sasvim su indikativne.
Ono što je deo globalne filozofije japanske kompanije dolazi pod imenom ”Toyota Optimal Drive”, a čemu će Avensis dodatno doprineti, jeste ostvarivanje prosečne emisije CO2 celokupne game od 140 g/km do 2009. godine. Reč je o novoj paleti benzinskih, i unapređenim dizel motorima, ali i novim, efikasnijim menjačima, što će dodatno redukovati emisiju štetnih gasova, bez pravljenja kompromisa kada je reč o performansama ili uživanju u vožnji.

Nova Toyota Avensis biće dostupna u limuzinskoj i karavan verziji, koje su razvijane paralelno, te se ne radi o čistom produžavanju i ”podizanju” zadnje sekcije limuzine. Avensis Wagon posebno je dizajniran da bi ispunio zahteve svojih kupaca, a očigledno je da mu ni elegancije ne nedostaje.
Pojava oba modela mnogo više je ”atletska” u odnosu na ono što smo navikli da dobijamo od Toyote. Hauba motora je spuštena, a aerodinamičkoj silueti doprinosi uzan prednji stub koji se tečno nastavlja u krov, a zatim ”uliva” u zadnji stub. Rezultat toga je koeficijent otpora vazduha od samo 0,28 za limuzinu i 0,29 za karavan.

Bez obzira što se radi o novoj platformi, međuosovinsko rastojanje od 2700 mm, kao i visina vozila od 1480 mm ostala je ista, mada je novi model duži za 50 mm. Međutim, trag točkova i širina vozila takođe su nešto veći u odnosu na Avensis druge generacije.
Novajlija nudi i više prostora unutar vozila, i bez obzira na istu visinu, mesta za glave putnika sada ima više. Novi dizajn instrument table omogućio je maksimalnu širinu enterijera, naglašavajući prostranost vozila. U karavanskoj verziji, ”premium” atmosfera može biti upotpunjena panoramskim krovom. Treba reći da osećaju prestiža doprinose i kvalitetni materijali, dostupni u crnoj ili kombinaciji sive i bež boje.

Kada je reč o motorima, oni su snažniji, čistiji, i sa većim maksimalnim obrtnim momentom nego ikada. Kao primer, navešćemo novu Valvematic paletu benzinskih motora koja dolazi sa smanjenom emisijom štetnih gasova od 10 do 26%, u zavisnosti od verzije, i u isto vreme, povećanom snagom od 3 do 20%. Benzinci dolaze u zapreminskim varijantama od 1,6, 1,8 i 2,0 l, sa 132, 147, odnosno 152 KS. Upareni sa novom Multidrive S transmisijom, nude tečnu i dinamičnu vožnju sa automatski optimizovanim maksimalnim obrtnim momentom i potrošnjom goriva, kroz korišćenje adekvatne brzine motora.
Kada je reč o dizelima, D-4D agregati na novom Avensisu zadovoljavaju Euro 5 norme. Unapređeni su novim piezo-brizgaljkama sa višim pritiskom, koji sada dostiže 2000 bara. Emisija CO2 smanjena je od 2,5 do 10%, u zavisnosti od motora. D-4D zapremine 2,0 l raspolaže sa 126 KS i 310 Nm, dok onaj zapremine 2,2 l isporučuje 150 KS uz povećani maksimalni obrtni moment za 10%, te on sada iznosi 340 Nm. Vrh ponude kada je reč o dizel agregatima je D-4D zapremine 2,2 l sa 177 KS i 400 Nm.

Sve u svemu, Toyota je D segmentu podarila istinskog ”plemića” koji je zadržao sve one tradicionalne osobenosti marke koje ga u današnjoj automobilskoj globalizaciji ipak na neki način izdvajaju od drugih. A uskoro ćemo biti u prilici da novi Avensis isprobamo i u praksi...

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Saznajte više o premijeri modela Avensis u Parizu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: