Pariske premijere: Volvo C30

Ohrabren odličnim prijemom koncepta C30 od strane publike na Detroitskom salonu automobila, Volvo je za svoj nasup u Parizu pripremio serijsku varijantu modela i zainteresovanima ponudio detaljnije informacije o novom proizvodu. Po svemu sudeći, cilja se na segment koji drže Audi i BMW.

Piše: Predrag Đukić

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 08.10.2006.

19:16

Default images

U Volvu ne kriju: C30 će biti pucanj u visoko, na najvišu poziciju u klasi! Na čemu švedi temelje ovako smele izjave? Pre svega veru polažu u kvalitet projektovanja i izrade koji već decenijama drže na visokom nivou. Projekt menadžer Håkan Abrahamsson, tvrdi da i najmanji Volvo treba da ostavi utisak premijum modela u svim segnebtima. Stoga, kompaktnost karoserije nije smela da spreči razvojni tim da u C30 ugradi sisteme sa većih i skupljih automobila.
Dakako, od dinamične forme očekuje se i vanserijska agilnost. U planu je širok izbor pogonskih agregata koji bi trebao da zadovolji različite zahteve za vučom, a dokazana platforma, mali prepusti preko točkova, širok trag točkova, kao i dobar raspored masa, trebalo bi da budu garant odlične upravljivosti. Štaviše, po obećanjima, Volvo će kao opciju odmah ponuditi i spuštenu sportsku šasiju.

Sistem dinamičke stabilnosti i kontrole vuče (DSTC) biće standard za većinu tržišta, kao i elektrohidraulički servo za upravljač (hidraulički samo za 1.6) sa precizno regulisanim osećajem na volanu. Izbor točkova od aluminijumske legure je bogat, a njihovi prečnici se kreću u rasponu od 15 do 18 cola.
Na spisku motora koji su predviđeni za ugradnju nalaze se četiri benzinska, četiri dizel i jedan Flexifuel agregat rezervisan za domaće tržište gde se etanol može naći na pumpnim stanicama. Benzinci počinju od 1.6 litarskog (100 KS), potom su tu 1.8 (125 KS) i 2.0 (145 KS), te 2.4i (170 KS) i 2.5 T5 (220 KS). Dizel motori su 1.6D (109 KS), 2.0D (136 KS), te 2.4 D5 (180 KS), svi opremljeni turbopunjačima.

Od transmisija Volvo je pripremio petostepene manuelne menjače za većinu motora, dok se T5 i 2.0D motori uparuju sa šestostepenim. Automatska Geartronic transmisija sa pet stepeni prenosa je opcija uz sve dizel motore i petocilindarske benzince (2.4i i T5). Svi motori su montirani poprečno, filter čestica je dostupan kroz celu gamu dizelaša, a kao dokaz ekonomičnosti pogona za 1.6D se deklariše prosečna potrošnja od 4,9 litara na 100 km.
Ono sa čime se stručnjaci Volvoa posebno hvale jesu dometi u kabini. Naime, za nju tvrde da je veoma prostrana za klasu, i izuzetno fleksibilna. Unutar nje ugodnu poziciju treba da pronađu četiri odrasle osobe, i to svaka u svojoj "fotelji". Prednja sedišta je lako pomerati napred-nazad radi olakšanog pristupa zadnjim delu kabine, a lučni oblik B stuba ima istu funkciju. Primetno je da su zadnja sedišta pomerena blago unapred, što donekle smanjuje prostor za noge ali i povećava zapreminu prtljažnika.

Nasloni zadnjih sedišta se pojedinačno i lako obaraju kako iz kabine, tako i iz prtljažnika. Za veoma interesantno rešenje providnih vrata prtljažnika tvrdi se da je veoma funkcionalno, a za zaštitu od radoznalih pogleda u ponudi su dve verzije prekrivki: meka i tvrda.
Kako je to već praksa kod ovog švedskog proizvođača za formiranje ugodnog ambijenta unutar vozila, pored savremene klimatizacije, brinu se i kvalitetni audio sistemi za koje zvaničnici ove kuće tvrde da su najbolji u fabričkoj ugradnji. U najjačoj serijskoj varijanti isporučuje se Alpine pojačalo snage 5x130W koje napaja deset zvučnika iz asortimana danskog Dynaudia.

Poput svih ostalih modela ove kuće, C30 je derivat filozofije proizvodnje automobila visoke bezbednosti, pa se očekuju i odlične ocene na crash testovima. Struktura zaštite je slična primenjenoj kod modela S40, pa su zone kontrolisane deformabilnosti i ojačanja kabine sprovedena gotovo identično. Vazdušni jastuci i zavese, aktivni nasloni za glavu, "kolapsirajuće" pedale i upravljač koji ne prodiru u kabinski prostor još su neke komponente sistema pasivne bezbednosti.
Ali briga za bezbednost putnika se tu ne završava. U cilju otklanjanja mrtvih uglova, Volvo opciono ugrađuje BLIS (Blind Spot Information System). Ovaj sistem poseduje kamere montirane na bočne retrovizore u cilju detekcije vozila koja se nalaze u zonama van vidnog polja vozača. Ukoliko je to slučaj, sijalica pored retrovizora se pali, pa vozač dobija podatak koji značajno utiče na donošenje odluka o promeni kretanja.

Sistem prikaza podataka pod imenom IDIS (Intelligent Driver Information System) dolazi u okviru standardne opreme i brine se da priliv informacija ne ometa vozača u toku kritičnih situacija. U tu svrhu sistem permanentno prati funkcije poput zakretanja volana, pokretanja pedale gasa, rad kočnica i pokazivača pravca. U trenucima kada je vozač vanredno angažovan, prikaz podataka poput SMS poruka ili dolaznog telefonskog poziva se odlaže do trenutka kada je njihovo prosleđivanje vozaču bezbedno.
Pojava modela C30 bez sumnje predstavlja pojačavanje sportske note u gami Volvoa i prodor na tržište sa kojeg se švedski proizvođač sredinom prošlog veka povukao. Za razliku od neuspešnog modela 480 koji je dizajniran za američko tržište, novim modelom se gađa pre svega evropski kupac, pa je plan da čak 75 % vozila koje napusti proizvodne pogone svoje vlasnike nađe na starom kontinentu. Planiran obim proizvodnje iznosi 65 hiljada jedinica godišnje, a najavljena je cena ispod direktnih konkurenata Audi A3 i BMW serije 1.

Misija koja je dodeljena modelu C30 je definitivno osvajačka, jer se prema sprovedenim analizama očekuje da čak tri od četiri vozila ove oznake kupe osobe koje trenutno ne voze Volvo. C30 se već može naručiti, a prve isporuke se očekuju početkom naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: