Predstavljamo: nova Mercedes E klasa

Sa čime su Mercedesovi inženjeri naoružali novu E klasu kako bi nastavila sa uspešnim nastupom na tržištu i spremnije se suprotstavila direktnim konkurentima BMW serije 5 i Audi A6? Povratak na tron, čini se, nikada nije bio teži.

Piše: Aleksandar Babić

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.07.2006.

09:44

Default images

Vreme za izmene i poboljšanja na E klasi, najtiražnijem modelu proizvođača iz Štutgarta došlo je posle četiri godine proizvodnje njene sedme generacije, tokom kojih je ova prodata u više od milion primeraka, 860.000 limuzina i 140.000 karavana.
Tokom 60 godina, E klasa sa svojim prethodnicima jeste okosnica proizvodnje i prodaje "trokrake zvezde", te predstavlja osnovne vrednosti brenda: bezbednost, komfor, inovativnost, ekonomičnost i kvalitet. Od prvog modela, tržištu ponuđenog 1946, Mercedes Benz isporučio je oko 10 miliona luksuznih limuzina širom sveta.

Mercedes Benz novu, osmu generaciju E klase predstavlja kao dinamičniju, bezbedniju, snažniju i napredniju od prethodne. Kombinovanjem oblika karoserije, motora, pogona i transmisije, dobija se ponuda od 29 varijanti novog Mercedesovog aduta, 16 limuzinskih i 13 karavana. Ti brojevi govore da Mercedes Benz nudi najširu paletu modela u ovom tržišnom segmentu, a raspon njihovih snaga kreće se od 136 KS do 514 KS.
Najveće vrednosti novog automobila, koji ima oko 2.000 novih ili modifikovanih delova, leže "ispod kože": u novim i poboljšanim motorima, inovacijama na polju bezbednosti i osvetljenja, u pionirskim tehnologijama i sistemima. Optičke izmene svedene su na minimum – fejs-lifting je diskretan, prednji branik i maska hladnjaka imaju izraženiji V-oblik, blago su promenjene optika farova, zadnja svetlosna grupa i treće stop svetlo.

Pravi noviteti počinju od sigurnosnih sistema. Limuzina i karavan u standardnoj opremi imaju PRE-SAFE sistem, koji detektuje mogući sudar i aktivira mere zaštite za vozača i suvozača, obezbeđujući optimalno dejstvo sigurnosnih pojaseva i vazdušnih jastuka. PRE SAFE prvi put je ušao u serijsku proizvodnju u S-klasi 2002. U standard spadaju i NECK-PRO nasloni za glavu, koji se u slučaju udara otpozadi pomeraju unapred kako bi sprečili povrede vratnog dela kičmenog stuba.
Mercedes Benz opremio je novu E klasu trepćućim stop svetlima, koja efikasnije upozoravaju vozače od konvencionalnih. Testovi su pokazali da se tako vreme reakcije kod naglog kočenja smanjuje za do 0,2 sekunde, pa zaustavni put pri brzini od 100 km/h može da se skrati za 5,5 metara.

U osmu generaciju E klase opciono se ugrađuje inteligentni sistem osvetljenja. Njega čine adaptivni bi-ksenonski farovi, koji odgovaraju na preovlađujuće uslove vožnje i imaju pet različitih funkcija osvetljenja. U svakoj od njih, svetlosni snop je sjajniji, osvetljava veću širinu i dužinu puta, proširujući vidno polje. Deo sistema jesu i farovi za maglu koji prouzrokuju manje odsjaja, kao i funkcija skretanja svetlosnog snopa u krivinama, pri brzinama većim od 40 km/h.
Pogonski agregati doživeli su suštinske izmene: šest od deset motora generacije 2006. potpuno su novi ili unapređeni. Zadatak inženjera bio je da im povećaju snagu i obrtni moment, a da potrošnju goriva zadrže na nivou odlazećeg modela.

Optimizaciju su doživeli četvorocilindarski dizelaši za E 200 CDI i E 220 CDI. Njihova snaga sada je 136, odnosno 170 KS, a obrtni moment porastao je na 340, odnosno 400 Nm.

Novi šestocilindarski dizel motor za model E 320 CDI, snage 224 KS, sada ima obrtni moment od 540 Nm.
Kada je reč o benzincima, inženjeri su se usredsredili na četvoro i osmocilindarske agregate. Tako motor za Mercedes E 200 kompresor oslobađa 12,5% više snage – to je sada 184 KS, uz porast obrtnog momenta na 250 Nm.

Novi osmocilindraš od 5,5 litara zapremine sada je perjanica E klase, sa čak 26% više snage i 15% većim obrtnim momentom od prethodnog V8 agregata (388 KS, 530 Nm). Ovo modelu E 500 omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,3 sekundi.

Krunu predstavlja novi E 63 AMG. Njegov V8 motor isporučuje 514 KS i maksimalni obrtni moment od 630 Nm, što ga čini najsnažnijim automobilom E klase ikada napravljenim.
Osmu generaciju odlikuju i dinamičnije i agilnije ponašanje na putu, oko 10% bolja upravljivost, kao i preciznija izmena stepena prenosa za koje je zadužen standardno ugrađeni sistem DIRECT CONTROL.

Nova E klasa odlično je debitovala na evropskim tržištima, pošto je prodaja započela 10. juna, a u roku od nekoliko dana stiglo je oko 30.000 narudžbi, uz 14.000 što zakazanih, što sprovedenih test vožnji. U Štutgartu se tome nimalo ne čude, jer hrabro tvrde da je njihov novi proizvod “najbezbedniji, najčistiji, najsnažniji i najpouzdaniji Mercedes E klase svih vremena", ukratko "najbolja E klasa ikad".
Činjenica da ju je Mercedes Benz Beograd promovisao na pomalo neuobičajenom mestu, na platou kod spomenika Pobednik, na Kalemegdanu, potpuno se uklapa u ovo uverenje, a simbolika ovog čina je više nego jasna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: