Kako je izgledao češki luksuz na točkovima: Tatra 613

Ako je Škoda bila, i ostala, neka vrsta narodnog, pristupačnog automobila, poput Volkswagena u Nemačkoj, onda bi Tatra 613 mogla da ponese titulu čehoslovačkog Mercedesa.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.10.2016.

14:00

Kako je izgledao češki luksuz na točkovima: Tatra 613

Čehoslovačka je i pre Drugog svetskog rata bila čuvena po svojoj auto-industriji, a Tatra spada među najstarije proizvođače automobila na svetu.

Danas je ova kompanija poznata po izradi kamiona i vozila za vojnu namenu, ali do pre nekoliko decenija Tatra je proizvodila velike luksuzne limuzine, poput modela 613.
Ovaj automobil počeo je da se izrađuje 1974. godine, i važio je za jednog od tehnički najnaprednijih automobila iz tadašnje, komunističke Istočne Evrope.

Tatra 613 proizvodila se u mestu Koprivice, u današnjoj Češkoj, a poslednji primerci sa fabričkih traka sišli su 1996. godine.
Kada je predstavljena sredinom 70-tih, za pogon je koristila atmosferski 3.5 litarski V8 benzinac sa vazdušnjih hlađenjem, koji se nalazio u zadnjem delu vozila. Motor je isporučivao 167 ks (123 kW), a snaga se na zadnje točkove prenosila putem četvorobrzinskog manuelnog menjača. Za bezbedno zaustavljanje starao se kočni sistem sa ventilirajućim diskovima na sva 4 točka.
Tatra 613 imala je zanimljiv dizajn, za koji je zaslužna italijanska kuća Vignale (koja je kasnije prešla u ruke Forda, a naziv Vignale ponovo je postao aktuelan 2013. kada je američki proizvođač predstavio lukuznu seriju svojih modela pod ovim imenom).

Italijani su rad na dizajnu Tatre 613 započeli još 1968, a posao je završen godinu dana kasnije. Ipak, bilo je potrebno da prođe još nekoliko godina dok se automobil nije našao u prodaji.
S obzirom da je Čehoslovačka bila u sastavu Istočnog bloka, Tatra 613 uglavnom se koristila kao luksuzno službeno vozilo državnih i partijskih zvaničnika i direktora u toj zemlji, ali i u drugim komunističkim državama, pa je tako dospela čak do Severne Koreje.

Auotmobil je tokom više od dve decenije dugog života pretrpeo osveženja i unapređenja, kako na stilskom , tako i na tehnološkom planu, a u kasnijem periodu izvozio se čak i u zemlje Zapadne Evrope.
Ipak, 613 nije imao većeg uspeha van Istočnog bloka, uprkos tome što je Tatra ugradila petobrzinski menjač, elektronski sistem ubrizgavanja goriva, kao i snažniji motor sa preko 200 konjskih snaga.

Razlog je pre svega ležao u previsokoj ceni (u Britaniji se Tatra 613 prodavala za 30-ak hiljada funti), ali i u činjenici da automobil dolazi s one strane "gvozdene zavese".
Zanimljiva priča o Tatri i modelu 613 zabeležena je 1993. i u jednoj epizodi BBC serijala Top Gear.

Pogledajte video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: