Agencija: Dve ponude za RTB "Bor"

Na tender za prodaju RTB "Bor" stigle su dve ponude - firme „Strajk fors“ Olega Deripaske i austrijskog „Ajtek mineralsa“.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 06.11.2007.

10:11

Default images

U Agenciji za privatizaciju Srbije otvorene su ponude pristigle na tender za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", koje su dostavili ruski SMR, deo kompanije Bejzik element Olega Deripaske, i austrijska firma "Ajtek minerals", koja posluje u sastavu kompanije "Briksleg".

Tendersku dokumentaciju za kupovinu imovine RTB-a i eksploatacionih prava otkupilo je pet firmi, ali su tri, Ist Point Zorana Drakulića, ruska firma Solvej i "Vedante Resources" iz Indije, odustale od slanja obavezujućih ponuda.

Predsednik tenderske komisije za prodaju RTB-a Luka Andrić zakazao je za ponedeljak, 12. novembra, nastavak sednice na kojoj će biti razmatrane tehničke ponude kvalifikovanih ponuđača, koje se odnose na investicioni program. Posle toga će komisija otvarati finansijske ponude koje se odnose na cenu, a pobednik tendera će biti ponuđač koji ponudi veću cenu.

Generalni direktor RTB-a Miodrag Conić je novinarima rekao da je zadovoljan što postoje dva ponuđača, jer se time postižu bolji uslovi za zaposlene. On je rekao da očekuje da novi kupac ispuni uslove iz tendera, uloži predviđenu sumu novca za investicije i uslove koji se tiču ekologije. "Očekujem da kupac sa sindikatima ispregovara dobar socijalni program i donese moderne tehnologije i visoke standarde", rekao je Conić.

Predsednik sindikata UGS "Nezavisnost" u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor Rudolf Navijalić izjavio je da će ukoliko austrijska firma Ajteks minerals, koja se prijavila na tender za kupovinu RTB, bude odmah diskvalifikovana, biti sasvim jasno da je reč o nagodbi sa ruskom firmom SMR.

Dogovor sa ruskom kompanijom, prema njegovim rečima, "u krajnjoj liniji ne mora da bude loša stvar, ali ako je u prvom planu politika, ekonomija će biti u poslednjem".

Komentarišući činjenicu da su se na tender prijavile samo dve kompanije, on je ocenio da "i to može biti dovoljno, ako se igra fer i pošteno" i istakao da se to upravo može videti na otvaranju ponuda.

Navijalić je dodao da je ponašanje vlasti kada je u pitanju ova privatizacija vrlo simptomatično i istakao da se među zaposlenima javlja sumnja da li vlada uopšte želi da privatizuje RTB Bor". Agencija za privatizaciju je 31. avgusta ove godine objavila drugi tender za prodaju RTB-a po minimalnoj ceni od 340 miliona dolara i uz prihvatanje investicionog programa od najmanje 180 miliona dolara.

Drugi tender za prodaju eksploatacionih prava i borskog kompleksa u kojem su rudnici bakra Bor i Majdanpek i Topionica i rafinacija bankra, raspisan je 31. avgusta sa početnom cenom od 340 miliona dolara i minimalnim investicijama od 180 miliona dolara.

Kupac je obavezan da prihvati i minimalne obaveze iz socijalnog programa, preduslov za razmatranje ponuda je dostavljanje licitacione garancije u iznosu od 10 miliona, a za pobednika tendera će biti proglašen ponuđač sa najvećom cenom, navodi Agencija.

Prvi tender za prodaju RTB-a poništen je u aprilu ove godine pošto rumunski Kuprom, koji je pobedio sa ponudom od 400 miliona dolara, ni u dodatnom roku nije uplatio ponuđenu cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: