Život

Sreda, 21.06.2023.

13:09

Dobio otkaz kao odgovor: Radnik još pre pet godina ukazivao na opasnosti nestale podmornice

On je isticao da podmornica nije bila sposobna da se spusti na tako ekstremne dubine

Izvor: B92

Dobio otkaz kao odgovor: Radnik još pre pet godina ukazivao na opasnosti nestale podmornice
Foto: Tanjug/OceanGate Expeditions via AP

Bivši zaposleni OceanGate-a, u čijoj je nadležnosti ekspedicija posete Titaniku podmornicom Titan, pre pet godina imao je nekoliko optužbi na konto sigurnosti turističke podmornice - a zatim je otpušten.

On je isticao da podmornica nije bila sposobna da se spusti na tako ekstremne dubine, međutim, upravo zbog ovih tvdnji, on je otpušten, prenosi New Republic.

Prema sudskim dokumentima, u slučaju iz 2018. godine, zaposleni u OceanGate-u, Dejvid Lokridž, pilot podmornice, izrazio je zabrinutost za njenu sigurnost. Prema saopštenju za štampu, Lokridž je u to vreme bio direktor pomorskih operacija "odgovoran za bezbednost cele posade i klijenata“.

Zabrinutost koju je Lokridž izrazio izašla je na videlo kao deo slučaja kršenja ugovora koji se odnosi na to da je odbio da izvrši testove ranih modela podmornice sa ljudskom posadom zbog sigurnosnih razloga. Lokridž je otpušten, a onda ga je OceanGate tužio zbog odavanja poverljivih informacija o podmornici Titan.

Kao odgovor, Lokridž je podneo protivtužbu u kojoj je tvrdio da je nezakonito otpušten zbog toga što je bio "uzbunjivač" o kvalitetu i bezbednosti podmornice.

Lokridž je, u svojoj protivtužbi, naveo da "umesto da se bavi problemima na koje je ukazao, OceanGate je po kratkom postupku prekinuo njegov radni odnos, kako bi ga ućutkao, te time izbegao rešavanje pitanja sigurnosti i kontrole kvaliteta“.

U protivtužbi je rečeno sledeće:

S obzirom na nedostatke koji preovlađuju u prethodno testiranom modelu i vidljive nedostatke u uzorcima, Lokridž je ponovo naglasio potencijalnu opasnost za putnike Titana jer je podmornica dostigla ekstremne dubine. Stalni ciklus pritiska slabi već postojeće nedostatke što dovodi do velikih rascepa ugljenika. Ispitivanje je bilo ključno za otkrivanje takvih potencijalnih nedostataka kako bi se osigurao bezbedan put putnika i posade.

Protivtužba takođe opisuje sastanak u kompaniji OceanGate, u Vašingtonu, sa inženjerskim osobljem gde je "nekoliko osoba izrazilo zabrinutost direktoru inženjeringa“. Izvršni direktor OceanGate-a, Stokton Raš, zatražio je od Lokridža da izvrši inspekciju kvaliteta Titana.

U žalbi je rečeno sledeće:

Tokom nekoliko dana, Lokridž je radio na svom izveštaju i tražio papirologiju od direktora inženjeringa u vezi sa dizajnom okvira za prikaz i rezultatima ispitivanja pritiska na prozoru Titana, zajedno sa drugim ključnim informacijama. Lokridž je naišao na neprijateljstvo i uskraćivanje pristupa neophodnoj dokumentaciji koja je trebala da bude slobodno dostupna kao deo njegovog procesa inspekcije.

Lokridž je u početku usmeno izrazio zabrinutost u vezi sa bezbednošću i kvalitetom Titana koji se može pripisati izvršnom rukovodstvu OceanGate-a, ali su te zabrinutosti ignorisane. Lokridž je "identifikovao brojne probleme koji su predstavljali ozbiljnu zabrinutost za bezbednost" i ponudio korektivne mere i preporuke za svaki. Lokridž je bio posebno zabrinut zbog "nedestruktivnih testiranja koja su obavljena na trupu Titana“, ali mu je "u više navrata rečeno da ne može da se uradi skeniranje trupa da bi se proverilo da li ima raslojavanja, poroznosti i praznina i dovoljnog prijanjanja lepka zbog debljine trupa.” Takođe mu je rečeno da ne postoji oprema koja bi mogla da sprovede takav test.

Nakon što je Lokridž izdao izveštaj o inspekciji, zvaničnici OceanGate-a sazvali su sastanak 19. januara 2018. sa generalnim direktorom, direktorom ljudskih resursa, direktorom inženjeringa, Lokridžom i operativnim direktorom.

Po žalbi:

Na sastanku je Lokridž otkrio da mu je odbijen pristup informacijama o prozoru za prikaz, od strane Inženjerskog odeljenja — prozor za prikaz na prednjem delu podmornice izgrađen je samo do sertifikovanog pritiska od 1.300 metara, iako je OceanGate nameravao da spusti putnike do dubine od 4.000 metara.

Lokridž je saznao da će proizvođač prozora za prikaz sertifikovati isti samo do dubine od 1.300 metara zbog eksperimentalnog dizajna koji je obezbedio OceanGate, a koji je bio van standarda za prozore pod pritiskom za ljudsku okupaciju („PVHO“). OceanGate je odbio da plati proizvođaču da izgradi prozor za prikaz koji bi zadovoljio potrebnu dubinu od 4.000 metara.

Lokridž je dobio otkaz nakon svega, a sam slučaj između njega i OceanGate-a nije dalje napredovao. Nekoliko meseci kasnije dve strane su se nagodile.

Podsećanja radi, američka obalska straža je u utorak saopštila da je pretraženo 10.000 kvadratnih milja otkako je podmornica Titan nestala u ponedeljak popodne. Navodi se da je petoro ljudi na brodu, kao i da je podmornica imala mogućnost da bude pod vodom oko 96 sati, od koji je preostalo još oko 30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: