I ove godine stipendisti kao prioritet SAKOM-a: Nesebična podrška mladima

Godišnja skupština Srpsko Azerbejdžanske Privredne Komore, SAKOM, održana je i ove godine u Beogradu u čast stipendista iz svih delova Srbije, studenata koje SAKOM svakog meseca pomaže kako finansijski tako i kroz sredstva za učenje.

Život

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2023.

16:33

I ove godine stipendisti kao prioritet SAKOM-a: Nesebična podrška mladima
Foto: Privatna arhiva

Kao udruženje i dobrovoljna, neprofitna organizacija, SAKOM svoje delovanje usmerava na afirmaciju saradnje između Srbije i Azerbejdžana i društveno odgovorne aktivnosti. Posebno se ponose programom stipendiranja koji pruža finansijsku podršku studentima posvećenim obrazovanju i ličnom usavršavanju, pokrenutom 2020. godine od strane Ahmeta Murata Turkoglua, predsednika SAKOM-a.

Na ovogodišnjoj skupštini su predstavljeni stipendisti, koji dolaze iz raznih delova Republike Srbije, a studiraju od prava, ekonomije, medicine, farmacije do elektrotehnike, veterine, jezika i poljoprivrede. Tim povodom, iz SAKOM-a su naglasili kako je upravo podrška mladim i marljivim studentima, koji nisu u stanju da priušte dalje obrazovanje, ulaganje u bolju budućnost. Svoje studente su pozdravili porukom da postanu odgovorni članovi društva koje ih je podržalo.

SAKOM inače svim svojim stipendistima obezbeđuje mesečnu stipendiju, a po potpisivanju ugovora i tablete koji značajno olakšavaju praćenje online nastave i učenje. Osim toga, kontinuirano podržavaju stipendiste kroz druge vidove pomoći, poput nabavke udžbenika.
Foto: Privatna arhiva
Srpsko Azerbejdžanska privredna komora zajedno sa azerbejdžanskom kompanijom Azvirt posvećena je jačanju strateškog partnerstva između Republike Srbije i Republike Azerbejžan i osnaživanju veza izmedju dve države i njihovih naroda. Kako je gospodin Turkoglu istakao u svom obraćanju: '' Srećan sam što vidim da SAKOM kao i Azvirt gradi večite veze između Srbije i Azerbejdžana i njihovih naroda. Svi mi koji smo prisutni danas treba da gradimo ne samo mostove i puteve već i trajne spone između naših država i naroda.’’

Važno je reći i da SAKOM održava značajno partnerstvo i srdačno prijateljstvo sa četrnaestovekovnim manastirom „Duboki potok“ koji se nalazi u opštini Zubin Potok, na severu Kosova, sa manastirskom crkvom koja predstavlja nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture.

Osim što je donirana računarska oprema i kabinet za očuvanje starih restauriranih spisa iz 16. veka, ovo udruženje je izdvojilo sredstava za izradu monografije koja će pružiti uvid u istoriju manastira, predstaviti važno kulturno nasleđe i blago manastirske crkve ali i prikazati portret pokojnog Igumana Arhimandrita Romila Jelića koji je zaslužan za neverovatan čin potpune obnove ove svetinje koja je nekoliko puta uništavana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: