Bacanje supe na "Suncokrete" Van Goga izazvalo reakcije: "Razumemo poruku, ali to nije način"

Reakcije na bacanje supe od paradajza na čuvenu sliku Van Goga su podeljene, dok jedni ne razumeju sve ove aktivnosti, drugi ih odobravaju. Međutim, cilj privlačenja pažnje ovim delima je očigledno ostvaren, jer o tome sada svi pričaju.

Život

Izvor: B92

Subota, 15.10.2022.

11:37

Bacanje supe na
Foto: Profimedia/AFP PHOTO / JUST STOP OIL

Dve mlade aktivistkinje pokreta "Just Stop Oil" bacile su u petak nešto posle 11 sati supu od paradajza na jednu od najslavnijih slika na svetu – "Suncokreti" Vinsenta van Goga koja je izložena u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Slika je na sreću zaštićena staklom, ali cela akcija je izazvala pravi šok među posetiocima koji su se našli u Sobi 43 gde je izloženo to vredno umetničko delo nastalo 1888. godine.

Pre nego što su se zalepile za zid ispod umetničke slike dve aktivistkinje skinule su jakne kako bi otkrile natpis "Just Stop Oil" na majicama.

"Šta vredi više, umetnost ili život?" rekla je 21-godišnja Fibi Plumer, jedna od aktivistkinja iz Londona. Sa njom je bila 20-godišnja Ana Holand iz Njukastla. "Vredi li više od hrane? Više od pravde? Da li vas više briga za zaštitu slike ili zaštitu naše planete i ljudi? Kriza troškova života deo je troškova naftne krize, gorivo je nedostupno milionima gladnih porodica. Ne mogu da priušte ni limenku supe za podgrevanje."

Osoblje Nacionalne galerije brzo je reagovalo i ispraznilo prostoriju, pozvana je policija na lice mesta, a dve aktivistkinje su uhvaćene. Grupa se ubrzo oglasila saopštenjem u kojem svoj čin pravda nebrigom vlade za klimatsku krizu.

Prema pisanju Gardijana čiji je novinar prvi objavio snimak incidenta na Tviteru, poslednje dve nedelje grupa je organizovala niz protesta na ulicama oko središta Londona, razbesnivši vozače i putnike, ali čini se da je akcija u petak bila eskalacija njihove taktike.

Posetioci su, kako prenosi list, u Nacionalnoj galeriji imali podeljena mišljenja. Jedan čovek, koji je odbio da kaže novinarima svoje ime, rekao je da razume njihov razlog, ali je zabrinut zbog ciljanja na "predivno umetničko delo, koje je nešto najbolje od čovečanstva". Dodao je: "Možda pokušavaju da navedu ljude na razmišljanje o problemima, ali sve što na kraju rade je da ljude stvarno iznerviraju i razbesne. Tipičan pojedinac koji ne razmišlja o velikim problemima planete nije tip osobe koja šeta Nacionalnom galerijom."

Ovo nije međutim prvi takav incident. Vesti o evropskim klimatskim aktivistima koji napadaju poznata umetnička dela ne prestaju zadnjih meseci. Ovog leta imali su poprilično gust raspored pa su tako u Italiji gde deluju pod imenom "Ultima generazione" izveli niz akcija, među ostalim zalepili su se za "Primaveru" Sandra Botičelija u Galeriji Uffizi u Firenci i bazu kipa "Laokont i sinovi" u Vatikanskim muzejima.

Obe grupe inače finansira "Climate Emergency Fond", organizacija sa sedištem u LA-u koju su osnovala tri milionera 2019. za pdršku ekološkog aktivizma.

"Stvorena je kako bismo privukli pažnju na ovu zastrašujuću putanju", rekao je za "The Observer" Trevor Neilson, koji je suosnivač fonda sa Rori Kenedi, ćerkom senatora Roberta Kenedija, i Ailen Geti, unukom naftnog tajkuna Žana Paula Getija. Konkretno, ove dve grupe dobile su, prema pisanju tog lista, milion dolara od kalifornijskog fonda koji je od svog osnivanja finansijski podržao 86 organizacija. "Just Stop Oil" dobio je 920.000 dolara od 2020., dok je "Ultima Generazione" finansirana sa 80.000 dolara, kako je rekla izvršna direktorka "Climate Emergency Fonda" Margaret Klein Salamon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: