Sramota Norvežana: Usmrtili moržicu Freju, njeno bezbrižno sunčanje procenili kao opasno po ljude

Ženka morža, koja je bila atrakcija u fjordu Oslo, uspavana je iz bezbednosnih razloga. Procenjeno je da je opasna za ljude, naveli su norveški zvaničnici.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.08.2022.

12:51

Default images

Freja je postala popularna kada se plivajući u blizini obale Osla često pela na čamce, gde se sunčala.

Iako su izdata zvanična upozorenja građanima da se ne približavaju ženki morža teškoj oko 600 kilograma, oni su to ignorisali i u njenoj blizini pravili fotografije.

"Odluka o eutanaziji životinje zasnovana je na studioznoj proceni, uprava je zaključila da postoji velika opasnost po ljude", istakao je Frank Bajk Jensen, generalni direktor Norveške agencije za ribarstvo.

Dodao je da su razmatrane i druge opcije, jedna od njih je bila izmeštanje Freje iz fjorda, ali je ona odbačena zbog uslova života ženke morža. Odlučeno je da se Freja uspava na "human način".

Freja je prvi put primećena u norveškoj prestonici sredinom jula, tada je dobila ime po nordijskoj boginji lepote i ljubavi.

Morževi su zaštićena vrsta i obično žive severnije na Arktiku. Ne napadaju ljude, ali su ipak u Japanu zabeleženi neki incidenti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: