Bizarna "Milkšejk" kampanja o seksu i pristanku "vređa inteligenciju" javnosti

Australijska vlada suočena je s kritikama zbog nove edukativne kampanje kojoj je namera da poduči školarce o pristanku na seks i seksualnom zlostavljanju.

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2021.

16:14

Bizarna
Foto: StepanPopov/Shutterstock

U snimcima se koriste metafore poput jedenja takosa i razmazivanja milkšejka na nečije lice kako bi se prikazalo nepoštovanje i zlostavljanje.

Aktivisti za ravnopravnost opisali su video-zapise kao "bizarne" i "zabrinjavajuće". Vlada je žustro stala u odbranu kampanje za koju je rekla da je kreirana uz pomoć stručnjaka.

"Ovi materijali će pružiti dodatnu potporu boljoj edukaciji mladih Australijanaca o tim pitanjima i osmišljeni su kao dopuna programima koje države i teritorije već nude', rekao je ministar obrazovanja Alen Tadž najavljujući kampanju prošle nedelje. Platforma za onlajn učenje, dostupna na stranici "The Good Society", uključuje više od 350 video-zapisa, priča i podkastova. Razvijeni su kao deo programa australijske vlade "Respect Matters", za podučavanje o odnosima koji se poštuju u školama.

Analni seks, trans osobe, fisting...: Brošura podeljena učenicima, Švedska bruji o "skandalu"

Jedan video-zapis namenjen učenicima u dobi između 14 i 17 godina prikazuje tinejdžerku koja bez dopuštenja svog dečka, razmazuje milkšejk na njegovo lice. Video zatim koristi druge primere poput jedenja pice i "dodirivanja zadnjice" želeći time da prikaže još neke situacije u kojima bi bilo potreban pristanak.

Još jedan video o poštovanju tuđih odluka i izbora, prikazuje tinejdžerku koja se dvoumi da li želi da pliva ​​s morskim psima, dok je dečak pokušava da je nagovori na to.

Deo pod nazivom "Pol i rodne norme" brka "norme" i "mitove", sugerišući da su ideje poput "muškarci više uživaju u seksu nego žene" i "žene koje nose kratke suknje žele seks" - primeri rodnih normi.

Stranica "The Good Society" opisuje nastavni materijal kao "privlačan, fleksibilan internet program koji pomaže studentima da razviju sigurne, zdrave odnose pune poštovanja".

Aktivisti nezadovoljni

Ali aktivistkinje za ženska prava kažu da je sadržaj štetan, izbegava upotrebu reči seks, silovanje ili napad i ne odražava realne situacije ili veze.

Organizacija za ravnopravnost polova "Fair Agenda" pokrenula je peticiju kojom poziva australijsku vladu da radi sa stručnjacima za prevenciju nasilja kako bi zamenila "zabrinjavajuć i bizaran" sadržaj.

"Mladi zaslužuju sadržaj koji bi ih poučavao pristanku i odnosima punim poštovanja i koji bi im praktično pomagao da razumeju kako na etičan način pristupiti odnosima', kaže se.

"Fair Agenda" takođe kaže da stranica nije ispunila australijske nacionalne standarde za prevenciju seksualnog napada putem obrazovanja. Kao primer koristi podstranicu "Dalje informacije" na stranici koja studentima govori da mogu prijaviti "svaki seksualni prestup" australijskoj Komisiji za ljudska prava, ali ne preporučuje da to kažu odrasloj osobi od poverenja ili policiji.

"Vređaju inteligenciju"

Australijanka godine i žrtva seksualnog napada, Grejs Tejm, rekla je da video-zapisi vređaju inteligenciju i odraslih i dece.

"Minimizira se iskustvo traume silovanja, ne uspeva se zaista prikazati nijanse složenog pitanja pristanka", rekla je za "ABC TV".

Materijal je kritikovan i zbog toga što nije prilagođen današnjim tinejdžerima s obzirom na to da koristi reference na holivudski film "Titanik", koji je objavljen pre 24 godine i TV seriju "Dosije Iks" čije je emitovanje završeno pre 20 godina.

U izjavi od 14. aprila australijski sektor za obrazovanje rekao je da je program razvijen "zajedno s organizacijom Our Watch, poverenikom za eSafety i Fondacijom za mlade Australijance (FYA), kao i roditeljskim zajednicama".

Međutim, "Our Watch" i "FYA" rekli su da su ih jedva konsultovali. Iz FYA su poručili da su vladu upoznali s mladom osobom iz svoje mreže koja je možda učestovala u poverljivoj referentnoj grupi krajem 2017. godine.

"Our Watch", koji deluje na sprečavanju nasilja nad ženama i decom, rekao je u izjavi da je 'konsultovan između kraja 2017. i početka 2019. godine kada su materijali bili u razvoju.

"Od nas se nije tražilo da kasnije koristimo ili podržavamo materijale", navode iz ove organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: