Pronađena 120 godina stara čokolada - u potpuno jestivom stanju VIDEO

U kolekciji ličnih stvari australijskog pesnika Bendžoa Patersona otkrivena je kutija čokolade stara 120 godina. Ono što je zaista fascinantno jeste to što je ova čokolada i dalje u jestivom stanju.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 24.12.2020.

12:57

Pronađena 120 godina stara čokolada - u potpuno jestivom stanju VIDEO
Ilustracija: Depositphotos/bhofack2

Limena kutija, u kojoj je čokolada i pronađena, deo je sledovanja koje su vojnici dobijali u toku Burskog rata. Na iznenađenje naučnika, bila je skoro netaknuta kada je otkrivena, gotovo 120 godina kasnije.

"Bio je to zanimljiv miris, kada smo otvorili kutiju. Shvatili smo, najzad, da se zapravo radi o čokoladi koja je bila zamotana i spakovana", rekla je Dženifer Tod iz Nacionalne biblioteke Australije za ABC. Kraljica Viktorija je, inače, naredila da se ovakve limene kutije sa čokoladom pošalju vojnicima na bojno bolje. Napravljeno je 35 tona "kedberi" čokolade, ona ih je lično i platila, a u kutije su bile utisnute reči "Južna Afrika 1900. Želim vam srećnu Novu godinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: