Uskoro gotova rekonstrukcija Pobednika: Kako vam se sviđa obnovljena skulptura?

Radovi na restauraciji skulpture "Pobednik" primiču se kraju i sve je bliži trenutak kada će se ovaj simbol Beograda vratiti na Kalemegdan.

Život

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2020.

13:50

Default images

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na društvenoj mreži Tviter, ponovo su na Meštrovićevoj skulpturi vidljivi detalji "koji nas podsećaju na briljantnost i umeće ovog umetnika".

Spomenik Pobednik na Kalemegdanu, jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda, 10. oktobra uz veliku medijsku pažnju skinut je sa postolja zbog restauracije, koja bi trebalo da bude završena, kako je još tada najavljeno, u februaru 2020. godine.

Na Tviteru nisu izostali šaljivi komentari građana koji navode da obnovljeni Pobednik baš i ne liči na sebe, da mu je "smanjena grba i ispravljen nos", kao i da je "postao razrok".

Posle više od 90 godina Pobednik prvi put "sišao" na zemlju FOTO/VIDEO

Spomenik je danima pripreman za uklanjanje sa Kalemegdanam, figura je bila vezana specijalnim konopcima i veoma brzo je spuštena na zemlju. U ranijoj fazi radova 3D skeniranjem su ustanovljena oštećenja spomenika, čime je utvrđeno da na spomeniku postoji 30 rupa od gelera, koje su uglavnom nastale tokom Drugog svetskog rata.

Čak 13 se nalazi na prednjoj strani spomenika, a ovim skeniranjem je utvrđeno i da je sama figura za postolje pričvršćena samo jednom čeličnom sajlom.

Pobednik je na Kalemegdan stigao pre ravno 92 godine.

Šta vi mislite? Kako vam sada izgleda Pobednik?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

317 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: