- Vesti -

Žene žele jednakost: Traže uvid u plate plaćenijih muških kolega

Poslodavci moraju da kažu svojim radnicama ako su za isti posao manje plaćene od muških kolega, smatra Udruženje za ženska prava "Foset sosajeti" (Fawcet Society), tvrdeći da tajnost plata dodatno podstiče nejednakost.

Izvor: B92, Hina, N1
Podeli
Foto: depositphoto/luminastock
Foto: depositphoto/luminastock

Udruženje je pozvalo na donošenje zakona kojim bi firme na Dan jednakih plata, bile u obavezi da otkriju plate muških radnika.

Taj dan se obeležava 4. novembra jer od tog datuma, kada se uporede njihova primanja s muškim kolegama, žene simbolično prestaju da primaju platu i sledeća dva meseca rade besplatno.

"Jednaka plata za isti posao je još uvek nedosanjani san za mnoge žene", rekla je predsednica Udruženja Sem Smeters nakon objave izveštaja "Zašto žene imaju pravo da znaju".

Britanija je 1970. godine donela zakon o jednakim platama koji ženama omogućava jednaku platu kao muškim kolegama za isti posao.

Poslovna lobistička grupacija Konfederacija britanske industrije izrazila je zabrinutost predlogom udruženja "Foset sosajeti", tvrdeći da bi zakon mogao da se zloupotrebljava, kao i da bi u njega trebalo ugraditi zaštitne mehanizme.

Žene u Evropskoj uniji i dalje u proseku zarađuju 16 odsto manje nego muškarci, što je neznatno poboljšanje u odnosu na prošlogodišnjih 16,2 posto.

strana 1 od 114 idi na stranu