- Vesti -

Trebalo je da krasi Terazije, ali je Pobednik "proteran" na Kalemegdan, evo i zbog čega FOTO

Spomenik "Pobednik" podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: EnginKorkmaz/Depositphotos
Foto: EnginKorkmaz/Depositphotos

Spomenik čine bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića, i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kockastoj bazi, autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Izrada i podizanje spomenika trajalo je u periodu od 1913. do 1928. godine, mada prve ideje potiču iz 1912. godine kada se pobedom u Prvom balkanskom ratu u javnosti počinju iznositi predlozi za podizanje spomenika u Beogradu, u slavu konačne pobede Srba nad Turcima.

Statua Pobednika, po umetnikovoj zamisli, trebalo je da predstavlja centralnu figuru monumentalne kompozicije sa fontanom.

Predviđeno je da fontana bude izrađena od kamena, sa postamentom koji su činile četiri lavlje figure na čijim leđima je počivao ovalni bazen. Iz središta fontane uzdizao bi se mermerni stub na čijem vrhu je predviđena figura Pobednika.

Foto: riverlim/Depositphotos
Foto: riverlim/Depositphotos

Pogledajte i:

GALERIJA Pogledajte kako je izgledalo skidanje simbola Beograda sa Kalemegdana

Početak Prvog svetskog rata prekida radove na fontani. Kao austrougarski državljanin, Meštrović, koji je radio na fontani, bio je primoran da napusti Srbiju i odlazi u Prag, gde ostaje do kraja rata.

Pročitajte još: Posle više od 90 godina Pobednik prvi put "sišao" na zemlju FOTO/VIDEO

Kada je počeo rat figura je sklonjena u jednu kuću na Senjaku i ostala je neoštećena tokom bombardovanja.

Nakon završetka Prvog svetskog rata, Meštrović se vraća u Beograd sa namerom da završi započet rad. Kako su se prilike promenile i finansijska sredstva u tom trenutku nisu mogla biti obezbeđena, beogradska opština je želela da prekine saradnju sa Meštrovićem i privremeno obustavi dalje radove na izradi spomenika.

Foto: Tanjug/Filip Krainćanić
Foto: Tanjug/Filip Krainćanić

Iz toga se rađa spor između beogradske opštine i Meštrovića. U proleće 1927. godine pitanje ovog spomenika ponovo postaje aktuelna. Opština odlučuje da skulpturu Pobednika postavi na Terazijama.

Međutim, nakon što su počeli pripremni radovi na kopanju temelja za postavljanje spomenika, beogradska javnost usprotivila se ideji postavljanja spomenika na Terazijama sa moralnog, ali i umetničkog aspekta.

Zbog toga što Beograđani tada nisu želeli da figura nagog muškarca bude na Terazijama, za postavljanje Pobednika odabrano je novo mesto, dalje od centra grada i pogleda, i to najlepše mesto na Beogradskoj tvrđavi, na vrhu grebena iznad ušća Save u Dunav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu