Konačno! Srbija primljena u CERN!

Srbija je konačno, po drugi put, postala članica Evropske organizacije nuklearna istraživanja CERN. To je odlučeno jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta ove organizacije u Ženevi.

Život

Izvor: B92

Petak, 14.12.2018.

12:31

Konačno! Srbija primljena u CERN!
Foto: Getty

Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije članica EU, a punopravna je članica ove prestižne naučne organizacije. Srbija je postala stalna članica, a da ni sve članice EU nisu pristupile CERN-u. Najbliža stalnom članstvu je Slovenija, koja ima status pridruženog člana, kakav je prethodno imala i Srbija.

Ovo članstvo, kako navode iz kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić, omogućava da studenti i profesori iz naše zemlje rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da naša privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u.

Pored povećanja kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama, kao i prenošenja iskustava i znanja, članstvo u CERN-u uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije.

“Srpska privreda imaće značajnu korist od članstva, s obzirom na to da će naše kompanije moći u većoj meri da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje CERN i tako se ravnopravno takmiče sa svetski uspešnim kompanijama”, navode iz kabineta premijerke. Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno nakon što Skupština Srbije i Unesko, prema ustanovljenim procedurama, ratifikuju ovu rezoluciju. Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće upriličen svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, kojoj će prisustvovati najviši državni vrh.

Kao jedna od republika Jugoslavije, Srbija je bila među osnivačima ove organizacije 1954. godine, ali je 1961. godine prestala da bude član, iz "ekonomskih razloga", a nakon više od pola veka, u martu 2012. godine Srbija se vratila u CERN kao pridruženi član, koji je na putu ka punopravnom članstvu.

Rezolucija Saveta CERN iz 2010. godine predviđa da svaka država koja aplicira za članstvo mora da prođe kroz period pridruženog članstva, koji može da traje minimum dve godine, a maksimum pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: