Šta će srpska pravoslavna crkva usred Birmingema?

Verovali ili ne, usred Velike Britanije, tačnije usred Birmingema nalazi se srpska pravoslavna crkva.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 21.12.2017.

15:37

Šta će srpska pravoslavna crkva usred Birmingema?
foto: screenshot

Malo je poznata u ovom gradu, a i ko dođe u nju to uglavnom čini zbog fotografisanja neobičnog, pomalo kitnjastog dekora.

Nastala je kao saradnja između arhitekte dr Dragomira Tadića i povereničkog fonda Bornvil vilidž (Bournville Village). Fantastičan je primer modernog srpsko-vizantijskog stila.

Ako ste se pitali šta će pravoslavna crkva usred Birmingema, odgovor seže u daleku prošlost – tačnije na početak 20. veka kada je Elizabeta Kadburi sponzorisala dolazak trinaestoro srpske dece izbeglica u Prvom svetskom ratu.

Inače, sve više britanskih medija počelo je da piše o „skrivenoj“ pravoslavnoj crkvi navodeći da je ona pravi biser u industrijskom gradu koji nije baš poznat po religiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: