- Vesti -

K2-18b, nova Zemlja koju bismo možda mogli da naselimo...

Iza imena K2-18b krije se planeta za koju je vrlo moguće da bi, u dogledno vreme, moglo da se ispostavi da na njoj postoje uslovi za razvoj života. Što se astronoma tiče, ona ispunjava sve uslove.

Izvor: B92, Independent.co.uk, Express.hr
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Oko svoje matične zvezde, na udaljenosti od 111 svetlosnih godina od Zemlje, planeta orbitira u zoni u kojoj bi bilo spektakularno naći bilo kakvu drugačiju planetu osim onih čiju površinu prekrivaju stene.

Osim toga, velika je verovatnoća da na njoj vladaju uslovi u kojima je moguće postojanje okeana, odnosno pijaće vode. Do ovakvog otkrića došli su astronomi sa Univerziteta u Teksasu, koristeći podatke koje je svojim posmatranjima svemira prikupla Južna evropska opservatorija (ESO), navodi Independent.

Da li bi na toj planeti moglo da bude vode ili ne, osim u položaju orbite oko zvezde, zavisi od toga da li planeta ima dovoljnu masu i o kakvoj matičnoj zvezdi je reč.

Sigurno je da planeta ima atmosferu, a pošto kruži oko zvezde klasifikovane kao crveni patuljak, to znači da po svoj prilici ima i uslove za vodu. Time se dolazi se do zaključka da je na njoj moguć život. Crveni patuljci su, inače, zvezde čije mase iznose između 8 i 57 odsto mase Sunca.

Niža masa znači i mnogo slabiji, odnosno sporiji proces nuklearne fuzije u njima, zbog čega je crveni patuljak dosta hladniji od Sunca. On zrači i do 10.000 puta manje energije, što u konačnom znači da takve zvezde traju neuporedivo duže od najmasivnijih. Jedna takva je i Proksima Kentauri, koja je prvi "komšija" Sunca, a od Zemlje je udaljena samo četiri svetlosne godine.

U nastojanju da izmere masu i druge karakteristike planete, astronomi su uočili još jednu planetu oko iste zvezde. Ona je dobila ime K2-18c.

"To što smo uspeli da izmerimo masu i gustinu K2-18b je genijalno. Ali to što smo uspeli da pritom otkrijemo još jednu planetu bilo je čista sreća, ali i podjednako uzbudljivo", izavio je vođa projekta iz Montreala Rajan Kloutje.

Jedina razlika u odnosu na Zemlju, onoliko koliko se za sada zna o planeti "b", je to što je nešto veća od Zemlje. Postoji mogućnost da je čak reč i o vodenoj planeti, potpuno ili uglavnom prekrivenom okeanom, ali sa ledenim pokrivačem na površini.

Takav je, na primer, Jupiterov satelit Evropa, koji je Artur Klark još pre skoro pola veka predvideo i iskoristio u svojoj trilogiji o "Odiseji u svemiru". Planeta "c" je, u ovom sistemu koji astronomi sada prate, najverovatnije tako blizu svojoj matičnoj zvezdi da je previše vruća da bi se na njoj moglo živeti.

Vesti

Gde se najlepše spava?

Verovali ili ne ekonomska, politička i rodna ravnopravnost takođe utiču na kvalitet sna. Uređenija društva imaju građane koji bolje spavaju, rezultati su jedne sociološke studije.

Vesti ponedeljak 16.07. 19:38 Komentara: 0

Iz osvete ubili 300 krokodila

Meštani jednog sela u Indoneziji, naoružani noževima, čekićima i toljagama, ubili su svih 292 krokodila u znak osvete za smrt muškarca, kojeg je ubio krokodil na jednoj farmi krokodila, izjavio je lokalni zvaničnik.

Vesti ponedeljak 16.07. 18:08 Komentara: 0
strana 1 od 3893 idi na stranu