- Vesti -

"Najgora odluka koju možete da donesete je da imate decu"

Ovo možda može da zazvuči grubo, pogotovo mladim roditeljima, ali rezultati više istraživnaja pokazuju da imati dete nije naročito korisno. Naučne studije su pokazale da odgajanje deteta može ozbiljno da utiče na brojne stvari u životu, u rasponu od novca, preko sna do seksa.

Izvor: indy100.com
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Greg i Mič, koji na svom Jutjub kanalu vode naučnu emisju, detljno su rastumačili negativne efekte koje dobijanje deteta ima na pojedince i na parove, analizirajući rezultate nekoliko istraživnja. Ovo su neki od osnovnih razloga.

Kod oko 70 odsto parova dolazi do pogoršanja međusobnih odnosa u prve tri godine od rođenja deteta. To se može pripisati brojnim stvarima među kojima su: nedostatak intimnosti, manjak novca, razlike u mišljenjima o tome kako treba odgajati dete, kao i ukupno vreme koje roditelji provode zajedno.

"Zadovoljstvo u braku naglo opada posle rođenja prvog deteta. Tako da oni parovi koji imaju ideju da će ih beba zbližiti, trebalo bi ponovo da razmisle", prokomentarisala je doktorka Elen Voker je za "Psychology Today".

Spavanje i san su nešto od čega roditelji mogu da se oproste. U prvih dve godine detetovog života, roditelj izgubi šest meseci sna, što spavanje svodi na prosek od oko 2,5 sati dnevno.

Kada je finansijska strana u pitanju, NBC News navodi da u SAD dete svoje roditelje košta 13.000 dolara godišnje, što do njihove 17. godine dovodi do ukupnog iznosa od 233.000 dolara. Pritom, majke u proseku zarađuju tri pocenta manje novca nego očevi.

Tu je, takođe, i pretnja od prenaseljenosti. Nučnici predviđaju da će globalna populacija, do 2050. godine, dostići brojku od 10,5 milijardi. Ako do toga dođe, čovečanstvo se može suočiti sa nestašicom hrane i vode. Osim što bi prizviodnja hrane mogla da bude otežana, moguć je i nedostatak adekvatnog skloništa, odnosno krova nad glavom.

Iako se iz svega ovoga može zaključiti da bi odluka o nerađanju dece mogla biti spas za planetu, ovo nije poziv na to, već samo primer koliko izazova i odgovornosti stoji pred reprodukcijom ljudske vrste, piše Indy100.

Vesti

Vajnstin ima odgovor na Selmine optužbe

Glumica Selma Hajek je još jedna u nizu žena koja je holivudskog producenta Harvija Vajnstina optužila za seksualno zlostvaljanje. Ona je izjavila da je doživela "košmarno iskustvo“ jer ga je odbila tokom snimanja filma o slikarki Fridi Kalo.

Vesti petak 15.12. 11:49 Komentara: 11
strana 1 od 3605 idi na stranu