Ana Frank je umrla ranije nego što se mislilo

Ana Frank, jevrejska devojčica koju je njen dnevnik o skrivanju tokom Drugog svetskog rata učinio simbolom žrtava holokausta, verovatno je umrla ranije nego što se mislilo, pokazuje istraživanje Muzeja Ane Frank.

Život

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

14:10

Default images
Voštana figura Ane Frank (Foto: Beta/AP)

Zaključak istraživanja objavljen je danas, na 70. godišnjicu zvaničnog datuma smrti Ane Frank i njene sestre Margot koji su odredile holandske vlasti posle rata.

Istraživači Erika Prins i Gertjan Brek tvrde, međutim, da su Ana i Margot verovatno umrle od tifusa mesec dana ranije, u februaru 1945. godine. Taj zaključak je donet na osnovu sećanja svedoka i dokumenata.

Istraživanjem je još jednom ukazano na teške uslove u kojima su Jevreji živeli u logoru Bergen-Belzen, gde ja Ana Frank umrla kada je imala 15 godina. Ana je rođena 1929. godine, a njen dnevnik o stradanju Jevreja u okupiranom Amsterdamu tokom Drugog svetskog rata objavio je njen otac 1947. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: