Ronioci uznemireni: Pronađena mrtva tela na dnu Velike plave rupe VIDEO

Velika plava rupa nalazi se u okeanu, otprilike 60 milja od obale Belizea, spušta se na više od 400 stopa ispod površine okeana, a tamo su pronađena uznemirujuća otkrića.

Izvor: B92

Sreda, 22.03.2023.

10:26

Ronioci uznemireni: Pronađena mrtva tela na dnu Velike plave rupe VIDEO

Dugo vremena ronioci nisu mogli da istraže rupe dovoljno, jer nisu imali odgovarajuću opremu da se uhvate u koštac sa njenim dubinama.

To se promenilo napretkom tehnologije, ali i kada se za rupu zainteresovao milijarder Ričard Brenson, osnivač "Virdžina". On je angažovao ekspediciju i ronioca Fabijena Kustoa da tamo snimi visokokvalitetne fotografije i video-zapise misterija skrivenih ispod površine.

Nažalost, ono što se nalazi na dnu prelepe, misteriozne formacije okeana delimično samo sumira čovečanstvo kakvo poznajemo.

Naravno, na dnu Velike plave rupe bilo je mnogo smeća. Tim je pronašao plastičnu flašu od dva litra, kao i davno izgubljeni GoPro sa fotografijama nečijeg odmora. Ali to nije bilo sve. Takođe su otkrivena dva tela u rupi; ronioci koji su nestali u velikoj pećini. Iako je prizor definitivno bio uznemirujući, tim je odlučio da ostavi tela tamo gde su bila, utvrdivši da je rupa dobro mesto za poslednje počivalište. Šokantna otkrića se tu nisu završila, jer kada je posada zaronila u podvodnom vozilu u dubinu rupe, pronašla je veliki niz pećina u kojima su se nalazili viseći stalaktiti - naučnici su mislili da nije moguće da se stalaktiti formiraju ispod površine vode.

Otkriće je pokazalo da su pećine, koje se nalaze stotinama stopa ispod površine okeana, nekada bile na suvom. Brenson je istakao koliko je ovo otkriće uznemirujuće za stanje planete u postu na Virgin.com, pišući:

"Plava rupa je napravljena od složenog sistema pećina koje su se nekada formirale na suvom. To je dokaz kako okeani mogu brzo i katastrofalno da porastu. Nivo mora je nekada bio stotinama stopa niži. Pre 10.000 godina nivo mora je porastao za oko 300 stopa kada se rastopilo mnogo leda širom sveta. Na 300 stopa niže mogli ste da vidite promenu u steni gde je nekada bila kopno i pretvorio u more“.

Brenson je tu scenu opisao kao "jedan od najoštrijih podsetnika na opasnost od klimatskih promena koje je ikada video“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: