Azdejković: Zašto žene ne vole "prave" muškarce, već našminkanog Italijana u štiklama?

"Pravi" muškarci sa dva metra u obimu bicepsa su na aparatima. Već danima im pritisak dižu žene na svim društvenim mrežama koje uzdišu za pobednikom ovogodišnje Evrovizije, pevačem Damijanom Davidom iz Italije. Posebno je nepodnošljiva situacija na TikToku gde se razbuktala rasprava između žena i muškaraca, gde žene objašnjavaju zbunjenim "pravim" muškarcima u čemu je fora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2021.

19:13

Azdejković: Zašto žene ne vole
Foto: Profimedia

Žene TikToka su skoro pa jednoglasne da je Damijano David bez obzira što je našminkan, sa dugom kosom, u štiklama ili suknji preseksi jer je autentično harizmatičan i iskren u tome što radi. Jedna devojka je čak rekla da Damijano može govno da stavi na glavu i bio bi seksi.

Ali ono što mene čudi jeste ovo iznenađenje zašto se žene pale na Damijana, kada je svaka generacija imala svog Damijana. Svi se sećamo našminkanog Olivera Mandića u štiklama, Dejvida Bouvija dok je bio Zigi Stardast, članove grupe Kiss koji su konstantno našminkani u kostimima i štiklama, a svojom muškošću nisu mogli posebno ni da se pohvale Mik Džeger, Igi Pop, a vala ni Prins. Da ne zaboravim Roberta Smita iz grupe Kjur i njegov jarko crveni karmin i ajlajner, flambojantnog Stivena Tajlera, Lenija Kravica koji često nosi štikle, jarke boje i leopard print. Mlađe generacije imaju Harija Stajlsa koji je malo malo pa u haljini na naslovnoj strani nekog modnog magazina, korejske boj bendove sa androginim tinejdžerima, a jedno vreme je ultra popularan bio i nemački rok bend Tokio hotel. I za svima njima su žene vrištale, uzdisale, čupale kosu i bacale brusove i gaćice na scenu, a "pravi" muškarci su se pitali u čemu je fora. Često u šali volim da kažem da se na "prave" muškarce koji svakog dana posećuju teretanu pale još samo drugi muškarci. Postoji i šaljiva slika koja pokazuje očekivanja i realnost momaka koji idu u teretanu. Očekivanja su da će žene uzdisati za njihovim mišićima, a realnost je da ih drugi muškarci pitaju "brate, koliko dižeš iz benča". Na tom putu u nalaženju odgovora na hiljadama godina staro pitanje "šta žene žele" muškarci su odlučili da žene žele snažne zaštitnike. Možda je to nekada i bilo tako, ali sa ženskom emancipacijom, feminističkim pokretom i ravnopravnošću, ženama je sve manje potreban snažni zaštitnik, jer ih on u stvari štiti od drugih muškaraca, snažnih napasnika i uz tu podelu snaga ide i princip da žena tu zaštitu plaća time što zna gde joj je mesto! A danas je sve manje žena koje žele da znaju gde je to mesto! Takođe, treba imati u vidu da „pravi“ muškarci time što se zgražavaju na muškarca koji ima ženske osobine pokazuju da je biti žensko nešto sramotno, čime dokazuju svoju svesnu ili nesvesnu mizoginiju. Još je Madona u pesmi "What it feels like for a girl" govorila da devojke mogu da nose farmerke i da se šišaju kratko, nose košulje i čizme jer je u redu biti muško, ali kada muško izgleda kao žena to je ponižavajuće, jer mislite da je biti žena ponižavajuće!
S druge strane, kada pogledamo današnje (strejt) muškarce oni su mahom svi isti. Sa istim frizurama, kratko ošišani na keca, isto obučeni u sive pamučne trenerke i uskim majicama da prikažu svoje atribute, te ne treba da čudi da je neko ko vizuelno odskače, fura svoj stil i to mu dobro stoji i izgleda autentično privlači toliku pažnju. Damijano David je osvojio ženska (i muška) srca time što je hrabar da bude ono što želi da bude i da ga ne zanima šta će drugi da misle o tome. I naravno da ćete u polju zelene trave primetiti jedan šareni cvetak, a mnogi će pokušati da taj cvetak otkinu da ne bi remetio poredak! Svi muškarci imaju priču da su dobili etiketu "šta si se obukao kao neki peder" ili slično tome kada su se usudili da obuku nešto drugačije ili da imaju drugačiju frizuru…

Koliko ste vi spremni da učinite isto? Da se razlikujete od okoline i snosite posledice svoje jedinstvenosti? Retko ko je na to spreman i zato imamo reakcije na Damijana kao što imamo, jer je ona u stvari produkt ljubomore i zavisti. Da bi se bio drugačiji treba imati muda, a žene to vole! Ja sam rekao šta sam imao, a vi vidite šta ćete.

Autorske tekstove Predraga Azdejkovića čitajte na portalu B92.net.

Stavovi izraženi u ovom tekstu pripadaju autoru i ne odražavaju nužno uređivačku politiku B92.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

241 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: