Režiser "Dare iz Jasenovca": "To je potpuno negiranje genocida"; "Biće tužbe"

Prašina koju je podigao srpski kandidat za Oskara, "Dara iz Jasenovca", nije se još slegla - a i ne čini se da će tako skoro, bar ako je sudeći po onome što je izjavio režiser filma Predrag Gaga Antonijević.

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2021.

18:50

Režiser
Foto: Printscreen/O2 TV (Arhiva)

Ovaj film je izazvao ogromne turbulencije na internetu, jer su Srbi i Hrvati još jednom pokušali da se "obračunaju", ovaj put ocenjivanjem "Dare iz Jasenovca" na najpopularnijem filmskom portalu, IMDB-u. Zato je i ukinuta mogućnost ocenjivanja, sve do premijere filma u Čikagu, kada je ta opcija vraćena.

Portal Serbian Times pisao je o utiscima sa premijere u Čikagu, gde su gledaoci napuštali bioskop i pre kraja, u suzama.

Sve je, zapravo, počelo kada je u časopisu "Varajeti" objavljena kritika koju je napisao Džej Vajsberg, a film o stradanjima u Jasenovcu nazvao je "neprikrivenim primerom srpske nacionalističke propagande".

Nedugo posle toga, i u časopisu "LA tajms" je osvanuo sličan tekst. Tu se kritikuje tematika kojom se film bavi, i navodi se da je "najciničnije da je film kandidat za Oskara".

"To je još jedan žalostan znak da je za neke ljude put do nagrade i uglednosti - i naizgled, efikasne poruke protiv komšija – ide preko Holokausta", piše "LA tajms".

Ipak, tu se kritičar ne zaustavlja već navodi da je logor bio za Jevreje, a "Ono što epsko delo varvarstva i sentimentalnosti Predraga Antonijevića želi da isforsira jeste da je uništavanje Srba bio stvarni cilj i da su deca imala svoj sopstveni logor" i dodaje da je "naročito uznemirujuća Antonijevićeva upotreba elemenata fantazije za svaku smrt".

Upravo na ovu izjavu je reagovao i Antonijević, izjavivši kako je tekst u "LA tajmsu" još gori od onog u Varajetiju, jer govori o tome kako u filmu ima istorijski netačnih činjenica.

"Oni su već dobili odgovor istoričara na to pisanije, ali mislim da ćemo morati time ozbiljnije da se pozabavimo, jer se tako radi u ozbiljnim zemljama. Tako nešto ne sme da se dozvoli. To više nije pitanje filma i kritike, nego to znači potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH. Biće tužba, ali je to američka tužba, od strane Amerikanaca, nema veze sa nama, a još ćemo videti da li će se to raditi i u ime žrtava i onih koji su prošli taj logor ili će se raditi nešto drugo, ali će, u svakom slučaju, najverovatnije biti tužba. Jer ovo je sad već prekrupno, to već više nije ni samo stvar filma", izjavio je režiser za portal Nova.

Dok jedni smatraju da su ove negativne kritike ipak ostavile loš utisak i udaljile "Daru iz Jasenovca" od Oskara, drugi tvrde kako je priča ispričana u filmu ipak previše jaka i važna, i da i dalje ima veoma dobre šanse.

Zanima nas i vaše mišljenje. Da li "Dara iz Jasenovca" i dalje ima dobre šanse za osvajanje prestižne filmske nagrade "Oskar"?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

281 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: