Lopovima seče ruke, gejeve kamenuje do smrti, a sam živi razvratno i zarađuje 150$ u sekundi

Sa ličnim bogatstvom od oko 28 milijardi dolara, sultan od Bruneja Hasanal Bolkijah je, posle tajlandskog vladara, drugi najbogatiji svetski monarh. Ipak, ovih dana bi baš on mogao da ponese titulu najomraženijeg vladara na svetu.

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2019.

13:00

Lopovima seče ruke, gejeve kamenuje do smrti, a sam živi razvratno i zarađuje 150$ u sekundi
GettyImages

Bolkijah je prošle nedelje doneo jedan od najrigidnijih zakona prema kome će lopove kažnjavati odsecanjem ruku, muslimane koji piju alkohol - bičevanjem, dok će pripadnike LGBT zajednice kamenovati do smrti, a sve to na osnovu novog šerijatskog zakona.

Prve reakcije na taj potez pojavile su se samo nekoliko sati nakon što je sultanova odluka objavljena.

Pozivu Džordža Klunija na bojkot sultanovih hotela, među kojima su "Dorčester" u Londonu i "Beverli Hils" u Los Anđelesu, pridužile su se i slavne ličnosti: Džej Leno, Elen Dedženeris, Šeron Ozburn, Ričard Brenson, Klajv Dejvis...

Ipak, malo je verovatno da će bojkot sultana i otkazvanje pojedninih poslovnih aranžmana sa Brunejima urušiti ogromno bogatstvo Hasanala Bolkijaha, čije lično bogatstvo se svake sekunde uvećava za oko 150 dolara - i to najviše od proizvodnje nafte, prenosi Express.

Uprkos strogim šerijatskim zakonima, sam sultan živi prilično razvratno. Ovaj 72-godišnjak na prestolu je već više od pola veka - pune 52 godine. Druži se sa mnogim svetskim monarsima, uključujući i kraljicu Elizabetu II i njenog supruga princa Filipa.
Printscreen / YouTube
Poznat je kao vlasnik oko 7.000 skupocenih automobila, a takođe poseduje i nekoliko letelica čija je unutrašnjost optočena zlatom.

Sultan je prilično neumeren u trošenju novca, pa je tako spreman da potroši 35.000 dolara da bi privatnim avionom otputovao do svog omiljenog stiliste da podšiša kosu i bradu. A to radi jednom nedeljno.

Kad je jednom zaboravio cipele za polo, po njih je poslalo helikopter.

Međutim, dok se sultan Hasanal Bolkijah i njegova braća Jefri i Mohamed sprovode islamski zakon, sve ostalo što rade protivi se Kuranu i zakonima koje je upravo doneo.

Raskalašeni život u sultanatu došao je na videlo 2001. godine, kada je Jefri bio prisiljen da proda ličnu imovinu na aukciji nakon, pošto je koristio državnu blagajnu kao ličnu kasicu. Dnevno je trošio, u proseku, 747.000 dolara i to u periodu od 10 godina. Na poklone prijateljima potrošio je 17 milijardi dolara.
GettyImages
Treći brat Mohamed, navodno, se gnuša razuzdanosti i raskalašnosti svoje braće. Ali kada mu je sultan dao zadatak da obnovi privredu, koju su on i Jefri uništili, strpao je sebi u džep više od dve milijarde dolara i odmah je dobio otkaz.

Jefri se nekada skrivao od svoga brata u hotelima sa pet zvjezdica širom sveta, a sultan je navodno u kućnom pritvoru držao njegovog sina Hakima, koji je tada imao 25 godina. Mladić je, navodno, mogao da napusti Bruneje kad god poželi, ali se osećao zarobljeno jer "nema pojma kako se rezerviše karta na komercijalnom letu".

Za razvrat i orgijanje na sultanovom dvoru saznalo se još 1997. godine, kada je progovorila bivša mis SAD Šenon Marketić, koja je kasnije tužila sultana i njegovog brata Jefrija. Ona je na sudu tvrdila da je agencija za talente posredovala u poslu u Bruneju vrednom 3.000 dolara dnevno za "lično pojavljivanje i promotivni rad".

Umesto toga, prema njenom priznanju, držali su je kao seksualnu robinju.

Morala je svako veče da igra u sultanovom privatnom noćnom klubu od 22 do 3 ujutro, gde su ju tretirali kao prostitutku. Ona je magazinu Pipl rekla da su je drogirali i zlostavljali, a kad se konačno vratila u SAD tužila ih je za 10 miliona dolara zbog "duševnih bolova, noćnih mora, nesanice i drugih trauma". Braća su tražila diplomatski imunitet, a sultan je optužbe nazvao "gorima od ubistva". Slučaj je odbačen. Foto: Šenon Marketić 1992. godine / GettyImages

"Kako je dekadencija rasla, tako je rastao broj američkih devojaka. Sultan bi otvorio magazin i rekao da želi tu i tu ženu. Naručio bi je", izjavila je izvesna Loren, koja je kao i Šenon bila regrutovana.

Ona kaže da su mnoge devojke imale problema sa pokornošću koja se od njih zahtevala. One koje se ne bi tome prilagodile, morale su da odu posle nakon nedelja. Bilo je tu i puno Filipinki i Tajlanđanki, koje jedva da su imale 15-ak godina.

Devojke su bile smeštene u Jefrijevoj palati i noću su morale da igraju za princa i njegovu pratnju, nadajući se da će ih on jednom odabrati da provedu jednu noć sa njim. Ponekad bi uzeo i više njih.

Loren je čekala danima, a onda je jedan dan po nju došao Mercedes i odvezao u neku poslovnu zgradu. Tamo su je odveli u jedan stan i zaključali unutra.

"Prošlo je sat - dva. Unutra nije bilo ni novina, ni televizora, pa sam šetala gore - dole. Čak je i WC bio je zaključan, pa sam morala malu nuždu da obavim u kantu za smeće. Drhtala sam od hladnoće, gladi i nervoze. Nakon četiri sata, princ se pojavio. Vodili su ljubav, a princ nije imao kondom. Kad je završio, rekao joj je: 'Bilo je jako lepo, ali ja sad moram na sastanak'."

Loren kaže da princ nikada nije koristio zaštitu i nikada je nije pitao da li koristi kontracepciju, a nisu je ni pregledali da li boluje od polno prenosivih bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: