Život

Sreda, 16.12.2020.

10:52

Stefan Stojačić: U susret finalnom 3x3 turniru

Sam kraj 2020. godine i ujedno veoma kratke i turbulentne 3x3 sezone, donosi nam finalni turnir u Džedi, koji će biti održan od 18. do 19. decembra. Pored spektakla koji se očekuje u Saudijskoj Arabiji, glavna tema je i prisustvo na Olimpijskim igrama sledeće godine.

Izvor: PR

Stefan Stojačić: U susret finalnom 3x3 turniru
Foto: Promo

Basket 3x3 je novi olimpijski sport koji će prvi put biti predstavljen na Olimpijskim igrama 2021. godine. Olimpijski komitet Srbije kategorisao je basket 3x3 u prvu kategoriju sporta za mogućnost donošenja zlatnog odličija sa Olimpijskih igara Srbiji. Visoka su očekivanja a samim tim i ambicija igrača, ali njihov fokus je trenutno ipak na osvajanje finalnog turnira.

U susret dugoočekivanom finalnom turniru u Saudijskoj Arabiji, tokom kojeg će se čak tri srpska tima boriti za titulu svetskog šampiona u basketu 3x3, razgovarali smo sa Stefanom Stojačićem, igračem ekipe "Liman" koja važi za velikog favorita i koja je trenutno prva na rang listi. Imali smo priliku da gledamo samo četiri mastersa ove godine od kojih je "Liman" osvojio dve titule.

Stefan Stojačić dolazi iz, nezvanično, svetske prestonice basketa, iz Novog Sada koji su upravo ekipe Liman i Novi Sad upisale na svetsku mapu ovog sporta. Prema prognozama basketaša iz drugih ekipa kao što su njujorški Harlem, Ljubljana, Nant i dr. Liman bi trebalo da osvoji titulu svetskog šampiona, dok je mišljenje nekih od igrača da će Stojačić poneti prestižnu titulu MVP.
Foto: Promo
Bliži se kraj sezone, ostao je još finalni turnir, kako si zadovoljan sezonom?

Svi znamo kako je izgledala 2020. godina. Pandemija Korona virusa zahvatila je sve oblasti našeg života, a naručito međunarodni sport. Sezona je skraćena na svega 4 turnira regularnog dela i finalni turnir koji nam tek predstoji.

Pored svih okolnosti, srećni smo što je sezone u bilo kom obliku bilo. Za nas kao ekipu, sezona je protekla skoro perfektno. Imali smo peh sa povredama na drugom turniru u Debrecinu kada nismo mogli da nastupimo Stefan Kojić i ja, ali sve ostalo je bilo odlično. U punom sastavu osvojili smo 2 od 3 turnira, dok smo na poslednjem u Dohi bili drugi. Taj poslednji turnir ostaće u gorkom sećanju pošto smo već dobijenu finalnu utakmicu protiv letonske ekipe Riga, uspeli pomalo neiskusno da izgubimo. Ali sve u svemu zadovoljni smo prikazanim i na tom turniru.

Meni lično sezona je bila od izuzetne važnosti da se vratim posle povrede zbog koje sam propustio skoro celu sezonu 2019.
Foto: Promo
Kakva su očekivanja za finalni turnir?

Kao ekipa najviše smo pokazali ove sezone, dosta ljudi nas smatra za favorite, što i tabela govori, tako da svakako idemo sa najvećim ambicijama. Naravno, svesni smo toga da to što smo favoriti ne znači ništa, pre svega iz razloga što, iako smo već dve godine prvoplasirana ekipa na svetskoj rang listi, još nismo uspeli da osvojimo finalni turnir. Tako da smo posebno motivisani, ali i obazrivi, poučeni prethodnim iskustvima. Na put u Saudijsku Arabiju vodimo i našeg trenera Milana Isakova, kao i igrača Maksima Kovačevića, pošto želimo da izbegnemo bilo kakve nepredviđene situacije i damo svoj maksimum.

Bio si MVP sezone 2017. godine, 2018. ti je titula izbegla za svega nekoliko glasova, šta očekuješ ove godine?

Lična priznanja proizilaze iz ekipe, svako ima svoj udeo u tome. Neko daje više poena, dok drugi za njega obavljaju "prljave poslove", tako da, koliko god lepo bilo dobiti tu individualnu prestižnu titulu, ona nekada i kvari odnose unutar tima. Kvari u smislu da nam sledeće godine predstoje Olimpijske igre i da se svi mi međusobno prećutno borimo za to mesto u reprezentaciji. Svim igračima koji su potencijalni kandidati to je san, tako da postoji ta neka doza neizvesnosti, konkurentnosti, koju treba zanemariti, ali lako je to reći, a teško je ne misliti o tome. Mislim da smo ove godine kao ekipa pokazali najviše i smatram da zaslužujemo da to i krunišemo. Uvek bih menjao to priznanje za osvojen završni turnir. Na taj način još dodatno povećavamo šanse da svi zajedno kao ekipa predstavljamo Srbiju.

Ove godine po pravilima FIBA kandidati su MVP igrači sa prethodnih turnira, a to su Karlis Lasmanis i Nauris Miezis iz Rige, i Stefan Kojić i ja iz ekipe Limana.

Moja statistika od pomenutih kandidata jeste najbolja, ali isto tako sam svestan da su to brojke koje ne znače previše. Siguran sam da svaki od četiri pomenuta igrača zaslužuje nagradu, ali isto tako i Ratkov i Vasić zaslužuju ovo priznanje, pošto oni meni i Kojiću omogućavaju to da imamo bolje brojke...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: