Život

Petak, 10.11.2023.

14:54

Hrvatska prvi put šalje satelit u svemir, u obliku crveno-bele šahovnice FOTO

Prvi hrvatski satelit Krokjub (CroCube) predstavljen je u ZICER-u na Zagrebačkom velesajmu, a u orbitu bi trebalo da bude lansiran iz Kalifornije u februaru raketom Falkon 9 Ilona Maska.

Izvor: index.hr

Hrvatska prvi put šalje satelit u svemir, u obliku crveno-bele šahovnice FOTO
Ilustracija: Shutterstock/Vadim Sadovski

Krokjub (CroCube) je nanosatelit u obliku crveno-bele hrvatske šahovnice, težak je oko 1,1 kilogram i ima dimenzije 10 x 10 x 10 centimetara.

Prvi hrvatski satelit imaće dve kamere i dva radio-predajnika, a fotografisaće površinu Zemlje sa visine od 550 km. Hrvatsku će moći da fotografiše tri puta dnevno po otprilike 12 minuta.

Tokom misije, stanje i kretanje satelita će se pratiti na zvaničnom sajtu. Imaće integrisanu mikro SD karticu sa imenima i prezimenima donatora i fotografijama zainteresovanih građana i posebnu policu sa ugraviranim imenima najvećih sponzora.

Krokjub će na kraju biti povučen Zemljinom gravitacijom i potpuno će izgoreti u atmosferi bez ostataka.

"Istorijski trenutak za Hrvatsku"

Vođa misije Daniela Jović rekla je da je danas istorijski trenutak za Hrvatsku i njenu budućnost u svemiru.

„Krokjub je nešto više od satelita i kada ga pogledamo, ne možemo a da ne osetimo ponos i uzbuđenje“, rekla je ona i dodala da Krokjub predstavlja ogroman korak napred u oblasti svemirske tehnologije.

"Ova misija je pokrenuta van bilo kakvih tradicionalnih svemirskih agencija, a rezultat je posvećenosti i saradnje domaćih stručnjaka, partnera iz Hrvatske i sveta.

"Važno je naglasiti da Krokjub predstavlja veliki iskorak za Hrvatsku u oblasti svemirske tehnologije. Njegova montaža i registracija i pripreme za lansiranje pokazuju da ovde u Hrvatskoj imamo tehničku spremnost da učestvujemo u visokotehnološkim svemirskim projektima“, rekla je ona.

Ona je dodala da ova misija ima širi značaj.

"To je prva hrvatska kocka u svemiru, ali i kocka koja ide u svemir, koju šaljemo kroz prijateljstvo i zajedništvo sa partnerima iz Evropske unije. Krokjub nas povezuje sa međunarodnim partnerima poput Slovačke, Češke i šire“, rekla je Daniela Jović.

"Krokjub je i novi podsticaj za dalje korake Hrvatske ka članstvu u Evropskoj svemirskoj agenciji“, naglasila je ona.

Nakon predstavljanja satelita, on će otići u Češku na vibracione testove, koji će simulirati uslove tokom lansiranja.

Nakon toga, planirano je da se lansira u orbitu u februaru 2024. godine iz Kalifornije na letu Transporter-10 sa raketom Falkon 9 kompanije Spejs Iks, kompanije u vlasništvu Ilona Maska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: