Svet 0

12.05.2024.

23:59

Egipat: Podržaćemo tužbu Južne Afrike protiv Izraela za genocid u Gazi

Egipat je danas saopštio da će podržati tužbu koju je podnela Južna Afrika protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu zbog toga što se izraelska operacija u Pojasu Gaze širi i još više ugrožava živote palestinskih civila.

Izvor: Tanjug

Egipat: Podržaćemo tužbu Južne Afrike protiv Izraela za genocid u Gazi
Anas-Mohammed

Podeli:

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da će se Kairo angažovati u tom slučaju pred MSP zbog širenja obima izraelskog kršenja prava civila u Pojasu Gaze, bez preciziranja šta će Egipat tačno preduzeti, preneo je Rojters.

Južna Afrika je u petak zatražila od MSP da naredi Izraelu da se povuće iz Rafe kao deo dodatnih hitnih mera u tekućem slučaju pred tim sudom u kojem optužuje Izrael za dela genocida.

Egipatski bezbednosni izvori rekli su za Rojters da su egipatski zvaničnici preneli Izraelu da smatraju da je Tel Aviv odgovoran za zategnute bilateralne odnose i propale pregovre o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji su održani u Kairu, uz posredovanje SAD, Egipta i Katara.

Hamas je pozdravio najavu egipatskog ministarstva spoljnih poslova da će se Kairo pridružiti tužbi koju je podnela Južna Afrika protiv Izraela pred MSP.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: