- Nauka -

Naučnici otkrili novi deo tela – čemu služi i kako do sada nije primećen?

Grupa naučnika i naučnica u Švajcarskoj kaže da je otkrila deo mišića vilice koji je do sada bio neprimećen, a povezan je sa mišićnim procesom u donjoj vilici.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ukoliko stavite prste na zadnju stranu obraza i stisnete zube, primetićete napeti mišić koji se polako opušta. To je maseterični mišić, najznačajniji mišićni deo vilice.

Udžbenici iz anatomije tradicionalno opisuju maseterični mišić kao deo tela koji se sastoji od dva sloja: površnog i dubinskog.

Međutim, rezultati švajcarskog naučnog istraživanja pokazuju da postoji još jedan i dublji, treći sloj maseteričnog mišića, inače veoma važnog u procesu žvakanja.

"Iako se pretpostavlja da su anatomska istraživanja u proteklih 100 godina otkrila maltene sve, ono što smo mi uradili je isto kao kad zoolozi pronađu novu vrstu kičmenjaka", rekao je profesor Jens Kristof iz Univerzitetskog centra za stomatološku medicinu u Bazelu.

Da bi stigli do ovog otkrića, istraživači su proučavali strukturu mišića vilice, tomografske slike, delove tkiva mrtvih ljudi koji su tela donirali nauci i podatke sa magnetnih rezonanci živih.

Na taj način su pronašli duboki treći sloj, povezan sa mišićnim procesom u donjoj vilici. Taj mišićni proces se naziva koronoid, zbog čega autori istraživanja predlažu da se ovaj novi sloj nazove 'Musculus masseter pars coronidea'.

Silvija Mezei, koautorka studije, objašnjava da iako je maseterečni mišić sa tri sloja već opisan ranije, postojeća literatura nije jasna i ponekad je kontradiktorna.

"Ponekad se navodi da maseterični mišić ima jedan sloj, nekada dva, a kada se navodi da ima tri, to se doživljava kao posebna varijacija. Želeli smo da vidimo zbog čega je nastala ova nedoslednost", rekla je Silvija Mezei za BBC Mundo.

Ona radi na Odeljenju za biomedicinu na Univerzitetu u Bazelu i istakla je da su zahvaljujući istraživanju shvatili da to nije bila samo varijacija, već je konzistentna, stalno je bila tu.

Ovaj novi sloj ima potpuno drugačiju funkciju od druga dva dela maseteričnog mišića, kaže Silvija Mezei.

Prvi sloj služi za podizanje vilice, drugi pomaže da se spreči da ide unazad ili unapred, a treći pomaže da se vilica uvuče, stabilizuje i zatvori.

Ovo otkriće je važno za stomatologe i hirurge, jer ukazuje na to da je maseterični mišić formiran i da se ponaša na drugačiji način nego što se do sada mislilo.

Osim toga, kaže specijalista, istraživanje pokazuje da naučnici još nisu u potpunosti proučili ljudsko telo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu