- Nauka -

Ovo je karika koja nedostaje u evoluciji: Pronađena praistorijska riba sa "prstima"

Jedno praistorijsko morsko stvorenje koje je plivalo okeanima i hodalo kopnom pre 380 miliona godina imalo je "prste", što ga čini karikom koja nedostaje u evoluciji ljudske ruke.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: GettyImages, Daniel LeClair / Stringer
Ilustracija/Foto: GettyImages, Daniel LeClair / Stringer

Riblji prsti na vrsti Elpistostege vatsoni omogućili su našem primitivnom rođaku u moru da pređe iz vode na kopno, tvrde stručnjaci.

Međunarodni tim paleontologa sa Univerziteta Flinders u Australiji i Univerziteta Kvebeka proučavali su fosilizovane ostatke našeg evolucijskog rođaka.

Ova "karika" izgledala je kao ajkula sa snažnim oštrim očnjacima, ravnom glavom, dugom njuškom i malim okruglim očima - ali upravo su peraja ovog stvorenja fascinirala naučnike. Neobična peraja na sva četiri uda daju prve fosilne dokaze skeletnih dodataka - kostiju nalik prstima iz kojih su se stvorile ruke.

Stvorenje je imalo četiri uda i svaki je imao neobične kosti poput prsta, što ga čini sličnim tetrapodu - grupi koja uključuje ljude i većinu modernih životinja.

Profesor Džon Long rekao je da je ovo neverovatno otkriće i važan nalaz da bi mogao da se prouči kompletan fosil ribe koja nalikuje tetrapodu. "Ovo je prvi put da nedvosmisleno otkrivamo prste u perajima u bilo kojoj poznatoj ribi", naveo je Long, a prenosi Dejli mejl (Daily Mail).

Evolucija riba u tetrapode, četvoronožne kičmenjake, kojima pripadaju i ljudi, bio je jedan od najznačajnijih događaja u istoriji života na Zemlji. Te životinje su tada mogle da napuste vodu i osvoje kopno. Da bi dovršili ovu promenu, koja im je potrebna za život na kopnu, morali su da razviju ruke i noge. Paleontolozi proučavaju fosile riba i tetrapoda koji su živeli pre 393 do 359 miliona godina da bi bolje razumeli evoluciju od ribljeg peraja do uda tetrapoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu