- Nauka -

"Rekao mi je: 'Prvo kolonizujmo Mesec!'"

Legendarni američki astronaut Baz Oldrin, koji je 1969. godine u misiji Apolo 11, sa kolegama Nilom Armstrongom i Maklom Kolinsom, boravio na Mesecu, nedavno je nagrađen medaljom Stivena Hokinga za životno dostignuće.

Izvor: B92, Zimo
Podeli
Foto: Gettyimages / NASA
Foto: Gettyimages / NASA

Prilikom dodele nagrade, na Starmus festivalu u Cirihu, Oldrin se prisetio susreta sa poznatim fizičarem, tokom koga mu je predstavio svoje planove za stalne letove Svemirom, između Zemlje i Marsa.

Hokingov "savet" ga je, međutim, iznenadio.

Slavni naučnik je počeo da kuca tekst obrazom, onako kako je to inače činio... da bi na kraju, svojim kompjuterski sintetizovanim glasom rekao:

"Prvo kolonizujmo Mesec!", prisetio se Oldrin.

Taj susret je bio prekretnica u njegovom razmišljanju o budućnosti čovečanstva u Svemiru.

Baz Oldrin sa nagradom / Foto: GettyImages / Harold Cunningham
Baz Oldrin sa nagradom / Foto: GettyImages / Harold Cunningham

"Tada sam shvatio šta je sve još potrebno da se uradi pre nego što pošaljemo ljude na Mars. A Mesec je najbolje mesto za to", rekao je osamdesetdevetogodišnji Oldrin okupljenima.

I pored toga što je još uvek žestok zagovornik kolonizacije Marsa jer, kako i sam kaže: "Ili istražujemo ili nestajemo!", Baz Oldrin pozdravlja odluku Trampove administracije da se ljudi prvo stacioniraju na Mesecu pre nego što krenu u dalje osvajanje Svemira.

Nauka

Japanska sonda "Hajabusa 2" sletela na asteroid

Japanska svemirska agencija je saopštila da podaci koje je poslala svemirska sonda "Hajabusa 2" pokazuju da je ona danas uspešno sletela na daleki asteroid i izvela istorijsku misiju prikupljanja uzoraka tla za koje se naučnici nadaju da će doprineti razumevanju porekla Sunčevog sistema.

Nauka četvrtak 11.07. 09:05 Komentara: 10

"Akademik Lomonosov" dobio dozvolu za rad

Prva i jedina plutajuća nuklearna elektrana (FNPP) u svetu "Akademik Lomonosov" dobila je desetogodišnju dozvolu za rad do 2029. godine, objavila je kompanija Rosenergoatom, podružnica ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom.

Nauka petak 28.06. 17:44 Komentara: 1
strana 1 od 7 idi na stranu