Nova otkrića u Egiptu: Nađena grobnica stara 4.400 godina FOTO

Egipatski arheolozi otkrili su privatnu grobnicu koja je pripadala visokom zvaničniku iz doba Pete dinastije i koja je stara oko 4.400 godina.

Život

Izvor: AP, Tanjug

Subota, 15.12.2018.

19:13

Nova otkrića u Egiptu: Nađena grobnica stara 4.400 godina FOTO
Foto: Tanjug /AP Photo/Amr Nabil

Otkriće je objavio danas ministar za antikvitete Kaled al-Anani kod same grobnice koja se nalazi u Sahari, zapadno od Kaira, gde je smeštena i najstarija stepenasta piramida.

On je rekao da je grobnica "izuzetno dobro očuvana" i da se u njoj nalaze statue različitih veličina i boja, prenosi AP. Grobnica sadrži ukupno 45 statua uklesanih u steni koje predstavljaju zvaničnika i njegovu porodicu.
Foto: Tanjug /AP Photo/Amr Nabil
Egipat je prethodnih godina uložio mnogo u promociju novih arheoloških otkrića u nastojanju da privuče više turista. Turizam je u ovoj zemlji u drastičnom padu od 2011. godine i nasilnih političkih previranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: