Nova otkrića u Egiptu: Nađena grobnica stara 4.400 godina FOTO

Egipatski arheolozi otkrili su privatnu grobnicu koja je pripadala visokom zvaničniku iz doba Pete dinastije i koja je stara oko 4.400 godina.

Život

Izvor: AP

Subota, 15.12.2018.

19:13

Nova otkrića u Egiptu: Nađena grobnica stara 4.400 godina FOTO
Foto: Tanjug /AP Photo/Amr Nabil

Otkriće je objavio danas ministar za antikvitete Kaled al-Anani kod same grobnice koja se nalazi u Sahari, zapadno od Kaira, gde je smeštena i najstarija stepenasta piramida.

On je rekao da je grobnica "izuzetno dobro očuvana" i da se u njoj nalaze statue različitih veličina i boja, prenosi AP. Grobnica sadrži ukupno 45 statua uklesanih u steni koje predstavljaju zvaničnika i njegovu porodicu.
Foto: Tanjug /AP Photo/Amr Nabil
Egipat je prethodnih godina uložio mnogo u promociju novih arheoloških otkrića u nastojanju da privuče više turista. Turizam je u ovoj zemlji u drastičnom padu od 2011. godine i nasilnih političkih previranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: