Zdravlje

Sreda, 01.11.2023.

16:16

Stomatološke usluge u Srbiji ponovo besplatne za sve

Usluge stomatologa ponovo će biti dostupne svima uz zdravstvenu knjižicu.

Izvor: telegraf.rs

Stomatološke usluge u Srbiji ponovo besplatne za sve
Foto: Dean Drobot/Shutterstock

Bilo da je u pitanju vađenje zuba, popravka, ili pak čišćenje kamenca, ponovo će sve biti besplatno u domovima zdravlja.

Ovu uslugu na teret Fonda do sada su koristila deca, trudnice ili stariji od 65 godina, dok su ostali plaćali.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić pojasnila je za Telegraf.rs da je cilj vratiti stomatologe u domove zdravlja i u gradskim i u seoskim sredinama.

"To znači da će građani koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu moći da koriste besplatne stomatološke usluge. Na ovaj način će besplatne stomatološke usluge biti dostupne svima koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu, ali će i mnogi nezaposleni stomatolozi dobiti posao. Da bismo to realizovali, radimo na promeni zakona koji će to omogućiti. Porodični lekar kroz primarnu zdravstvenu zaštitu mora dobiti mesto koje mu pripada. Porodični lekar znači briga, preventiva, dostupnost. Cilj nam je da napravimo dostupan i efikasan zdravstveni sistem od Subotice do Prizrena", objasnila je ministarka Grujičić.

Građani su ovu ideju podržali, kao i lekari, koji smatraju da je u minulom periodu napravljen propust kada je stomatološka služba bila dostupna u domovima zdravlja samo određenim kategorijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: