Stiže vakcina protiv omikrona: Vakcine su razvili Biontek-Fajzer i Moderna

Regulatorna agencija EU za lekove Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je u četvrtak da je dala zeleno svetlo za dve vakcine koje ciljaju omikron varijantu kovida 19.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 02.09.2022.

18:34

Stiže vakcina protiv omikrona: Vakcine su razvili Biontek-Fajzer i Moderna
Foto:EPA/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

Vakcine su razvili Biontek-Fajzer i američka kompanija Moderna.

Vakcine su prve koje ciljaju omikron varijantu BA.1, a takođe su efikasne protiv originalnog soja virusa. Obe su takođe proizvele vakcine protiv prve iteracije virusa koje je odobrila EMA.

Evropska komisija i dalje mora dati svoje konačno odobrenje, ali se očekuje da će to biti uskoro.

Šta kažu iz Evropske agencije za lekove?

Nove vakcine funkcionišu kao dopunske vakcine za ljude koji su već primili punu dozu originalne vakcine protiv koronavirusa. EMA je preporučila njihovu upotrebu za sve starije od 12 godina.

"Ove vakcine su prilagođene verzije originalnih vakcina koje su razvili Biontek-Fajzer i Moderna za ciljanje podvarijante omikron soja BA.1, pored originalnog soja SARS-CoV-2", saopštio je regulator iz Amsterdama.

Takođe se navodi da su studije o efektima vakcine pokazale da one pokreću jake imune odgovore i da su posebno bile efikasnije u pokretanju imunoloških odgovora protiv podvarijante BA.1 od originalnih vakcina.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides pozdravila je odluku kao "važnu za zaštitu Evropljana od verovatnog rizika od jesenjih i zimskih talasa infekcija".

Šta je sa ostalim podvarijantama omikrona?

Vakcine stvorene za borbu protiv podvarijanata BA.4 i BA.5 još uvek se pregledaju, saopštila je EMA. Odluka o tome se očekuje u narednih nekoliko nedelja, rekla je Stela Kirijakides u četvrtak. Američka administracija za hranu i lekove dala je zeleno svetlo za vakcine BA.4/BA.5 u sredu.

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je da će nove vakcine u Nemačkoj biti dostupne do sledeće nedelje.

Velika Britanija je bila prva zemlja koja je odobrila takozvanu bivalentnu vakcinu Moderne moderna šot u avgustu, a zatim su je sledile Švajcarska i Australija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: