Počelo ispitivanje – prvi učesnik studije primio Moderninu dvovalentnu vakcinu

Potencijalna bivalentna vakcina za revakcinaciju specifična protiv omikron varijante (mRNA ‑ 1273.214) iz kompanije Moderna, data je prvom čoveku koji učestvuje u studiji i time je započelo testiranje na ljudima.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 25.03.2022.

12:22

Počelo ispitivanje – prvi učesnik studije primio Moderninu dvovalentnu vakcinu
Foto:EPA/ CAROLINE BLUMBERG

Kompanija očekuje da će približno 375 učesnika iz Sjedinjenih Država biti uključeno u studiju, a ispitivanje će biti sprovedeno na otprilike 20 mesta u Sjedinjenim Državama.

Moderna traži hitno odobrenje za četvrtu dozu – bez komentara o efikasnosti

"Zadovoljstvo nam je što smo započeli ovo ispitivanje naše potencijalne dvovalentne vakcine za revakcinaciju koja uključuje našu potencijalnu omikron vakcinu i našu standardnu vakcinu protiv kovida 19. Naša platforma zasnovana na mRNA daje nam brzinu i fleksibilnost u razvoju vakcine prilagođene novim varijantama koje se pojavljuju", rekao je Stefan Bansel, izvršni direktor Moderne.

Nova bivalentna vakcina je najmoćnije oružje protiv omikron varijante

Ovo proširenje prethodne studije će proceniti imunogenost, bezbednost i reaktogenost mRNA-1273.214 primenjene u jednoj dozi vakcine na odraslima starijim od 18 godina koji su prethodno primili primarnu vakcinaciju sa dve doze mRNA-1273 i dozom vakcine od mRNA ‑ 12. od 50 miligrama pre najmanje 3 meseca.

Moderna takođe procenjuje svoju potencijalnu vakcinu za vakcinaciju posebno protiv omikron varijante (mRNA - 1273,529) u studiji faze 2 u SAD.

Nezavisno, kompanija procenjuje mRNA-1273,529 u ispitivanju faze 3 sprovedene u Ujedinjenom Kraljevstvu u saradnji sa Nacionalnim institutom za zdravstvena istraživanja (NIHR).

Kompanija očekuje da će početi vakcinaciju sa mRNA-1273,214 kao deo tog ispitivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: