Da li kovid obdukcije mogu da pronađu vezu između zaraženosti virusom i smrti?

Institut za sudsku medicinu od pre nekoliko nedelja ima jedinstvenu obdukcionu salu. Opremljena savremenom aparaturom i modernim sistemom ventilacije, u potpunosti je bezbedna za rad, što je naročito važno za obdukcije preminulih od koronavirusa.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 10.03.2022.

08:16

Da li kovid obdukcije mogu da pronađu vezu između zaraženosti virusom i smrti?
Foto:Shutterstock/Lumiereist

Takozvane kovid obdukcije do skoro se praktično nigde u svetu nisu radile u skladu sa preporukama SZO. Zvanične zabrane nije bilo, ali sada, kada se o virusu zna više, takve obdukcije su sve češće.

"Sama obdukciona tehnika kada su u pitanju obdukcije kod osoba koje su pozitivne na koronavirus u odnosu na sve druge obdukcije je slična ili ista, samo je način uzorkovanja materijala i njihov broj je nešto drugačiji zato što mi ovde radimo znatno šire analize. Međutim, ova sala ne služi primarno zbog obdukcija osoba koje su prethodno zaražene koronavirusom", kaže docent na katedri za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Milenko Bogdanović.

Kako stručnjaci kažu, obdukcija je najbolji način da se utvrdi tačan uzrok smrti.

"Kada imamo samo podatak da je osoba pozitivna na koronavirus, a da nemamo nikakvu drugu medicinsku dokumentaciju, ukoliko se obdukcija takvog tela ne uradi mi praktično nećemo ni znati uzrok smrti. Obdukcija između ostalog služi da ustanovi vezu između zaraženosti koronavirusom i uzroka smrti", objašnjava Bogdanović.

Stručnjaci objašnjavaju da je određeni broj osoba bio zaražen koronavirusom, ali da uzrok smrti nije ni u kakvoj vezi sa kovidom.

"Naravno postoji i određeni broj onih koji jesu umrli zbog kovida, ali i jedan postotak onih koji su umrli kako mi kažemo sa kovidom", kaže Bogdanović.

Ipak, u Institutu kažu da je urađeno malo ovih obdukcija, pa je još rano za zaključke. U Institutu za sudsku medicinu obdukcije se rade iz medicinskih i pravno-medicinskih razloga, što je definisano zakonima.

Po zakonu, činjenica da je preminula osoba bolovala od koronavirusa, nije dovoljan uslov za obdukciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: