Ipak važniji prvi buster, medicinarima dozvoliti rad iako su pozitivni na kovid

Profesorka Gili Regev, koja je na čelu izraelske studije o efikasnosti vakcina protiv kovida, ističe da brojevi pokazuju petostruko povećanje antitela nakon primanja četvrte doze, što smatra "dobrim, ali nedovoljnim".

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/ABIR SULTAN
EPA-EFE/ABIR SULTAN

"Vidimo određeni porast antitela, ali taj porast nije impresivan", rekla je profesorka Regev za izraelski portal "Ynet", pozivajući se na preliminarne rezultate studije.

Već ubrzo nakon primanja četvrte doze vakcine, nivo antitela kod učesnika istraživanja se vratio na isti nivo kakav je zabeležen nakon treće doze, rekla je profesorka Regev, napominjući da je očekivala više od takozvanog drugog bustera.

"Cilj ne može biti da se protiv koronavirusa vakcinišemo svaka četiri meseca", rekla je ona. Međutim, dodala je da joj je drago što je Izrael ranjivim grupama kao što su imunokompromitovani i stariji od 60 godina, već dao četvrtu dozu.

"Ali zaista nisam sigurna da li je nužno sada svima dati četvrtu dozu. Treba nam više informacija", dodala je profesorka Regev i istakla važnost prvog bustera.

"Oni koji su primili prvu i drugu dozu hitno treba da prime i treću", rekla je profesorka.

U međuvremenu je u izraelskoj bolnici Šiba počelo još jedno ispitivanje četvrte doze vakcina. Ovog puta radi se o 150 učesnika koji su primili četvrtu dozu Modernine vakcine nakon tri doza Fajzerove.

"Možda bi kombinacija vakcina bila bolja. Videćemo. Ovo je prvo ispitivanje četvrte kombinovane vakcinacije u svetu", ističe profesorka Regev.

Za sada su samo neki Izraelci prioritetni za četvrtu dozu

Oko 61 posto od 9,4 miliona Izraelaca smatra se potpuno vakcinisanim. Trideset odsto populacije uopšte nije vakcinisano, a za devet posto je istekla valjanost vakcinisanja. Oko 254.000 Izraelaca primilo je četvrtu dozu vakcina protiv koronavirusa u prvoj nedelji nakon što je vakcina bila dostupna, podaci su tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Za sada su samo osobe starije od 60 godina, medicinsko osoblje i oni sa slabim imunitetom prioritetni za vakcinisanje četvrtom dozom. Zbog širenja jako prenosive varijante koronavirusa, omikrona, zemlja je zabeležila neviđen dnevni porast broja novozaraženih.

S obzirom na sve veći broj slučajeva zaraze i među medicinskim radnicima, izraelsko ministarstvo zdravlja razmatra mogućnost da dopusti lekarima i medicinskim sestrama nastavak obavljanja posla čak i kada test pokaže da su pozitivni na koronavirus, sve dok ne pokazuju nikakve simptome, navode mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 64 idi na stranu