"Trebaju nam najbolji umovi": SZO pravi tim za „lov“ na nove viruse

Svetska zdravstvena organizacija traži najbolje svetske naučne umove koji će usmeravati istraživanja novih patogena koji potencijalno mogu preći sa životinja na čoveka i izazvati nove pandemije.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 21.08.2021.

13:37

Foto: Shutterstock/Mongkolchon Akesin

Pozivajući eksperte da se prijave, SZO navodi da će Naučno-savetodavna grupa za otkrivanje porekla novih patogena razmatrati i kako napreduju studije o poreklu virusa kovid 19 koji se pojavio u Kini krajem 2019. godine, javlja Rojters.

„Trebaju nam najbolji umovi“, rekla je Marija van Kerkhove, koja je na čelu odeljenja Svetske zdravstvene organizacije za nove bolesti i zoonoze.

Grupa stručnjaka će se sastojati od 25 članova i očekuje se da će krajem septembra prvi put održati virtualni sastanak.

„U poslednjih 20 godina imali smo pojave mnogo takvih patogena – SARS, MERS, različite ptičje gripove, zika virus i, naravno, SARS-CoV-2“, navela je Van Kerkhoveova.

Marija van Kerkhove, američka epidemiološkinja koja je na čelu SZO tima za kovid 19, podseća da je bilo potrebno više od godinu dana da se otkrije da su jednogrbe kamile bile posrednik u prenosu bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) na čoveka.

„Nova grupa će napraviti globalni okvir za proučavanje životinja, ljudi, hrane, prirode, biosigurnosti i protokole za laboratorije u slučaju pojave novog patogena“, istakla je Van Kerkhoveova naglasivši da je cilj imati adekvatan tehnički i naučni okvir za sledeći put jer će ga, bez sumnje, biti.

Tim SZO stručnjaka proveo je četiri nedelje u Vuhanu i njegovoj okolini sa kineskim naučnicima i potom, u zajedničkom izveštaju objavljenom u martu, naveo da je novi koronavirus najverovatnije prenet sa slepih miševa na ljude preko druge životinje, ali da su potrebna dalja istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: