Dr Bekić: Ko je primio "Sputnjik V" i treću dozu mora "Sputnjik", ostali biraju

Dr sci.med. Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i direktor vakcinalnog punkta Sajam kaže za domaće medije da još nije stiglo uputstvo za primenu treće doze vakcine protiv korona virusa, ali ga očekuju u toku dana i plan je da sutra počne davanje te tzv. buster doze.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.08.2021.

12:27

Dr Bekić: Ko je primio
Foto:EPA/ANDREJ CUKIC

Preporuka je, navodi dr Bekić, da treća doza bude ista kao i prve dve, ali svako može da bira koju će, osim u slučaju ruke vakcine "Sputnjik V", koja ima različite komponente i gde treća doza mora da bude prva komponenta iste te vakcine.

Koliko treba da prođe od preležanog koronavirusa do vakcinacije?

"Vakcinacija sa dve doze ne daje trajan imunitet i treća doza treba da produži i pojača naš imunitet. Pretpostavljam da će danas biti dostavljeno uputstvo ko, kada i na koji način može da primi treću dozu. Koliko znam vakcinacija počinje sutra, neće biti obavezna i biće u prvom redu preporučena građanima sa smanjenim imunitetom (onokološki pacijenti, ali i svi drugi teški hronični pacijenti, kao što su oni na hemodijalizi, ili sa teškim oštećenjem pluća ili jetre), građanima starijim od 70 godina, zdravstvenim radnicima, radnicima u tranzitu (onima koji zbog svog posla putuju jako puno) itd", navodi za domaće medije dr Bekić.

Od Alfe do Jote, Kape... Šta razlikuje varijante kovida 19?

Treću dozu, ističe, moći će da prime i svi drugi građani koji to budu želeli, ako je prošlo više od šest meseci od aplikovanja druge doze. "Preporuka je da građani dobiju treću dozu identično kao prve dve, ali ako žele ili ako dobiju preporuku lekara, mogu dobiti i vakcinu nekog drugog prozovađača. Izuzetak je samo kod ruskog "Sputnjika V", pošto ima dve različite komponente za prvu i drugu dozu, kao treća doza isključivo će se aplikovati "Sputnjik V" i to ona prva komponenta", naglašava dr Bekić.

On dodaje i da za treću dozu ne teba da se radi provera antitela, ali da je to i lična odluka, pa ko hoće i može.

"Treća doza u ovom slučaju dođe kao i sa sezinskim gripom, kod koga su obično sojevi različiti, samo što tu ide na godinu dana, a ovde na šest meseci", kaže dr Bekić i dodaje da tehničke stvari o tome gde tačno i kako će se aplikovati treća doza i sam čeka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: