Ko bi trebalo da primi treću dozu vakcine?

Imunolog prof. dr Dušan Popadić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže za medije da bi treća doza, bez obzira koja je vakcina u pitanju, trebalo da se, po analogiji sa nekim drugim vakcinama, poput onih protiv tetanusa ili hepatitisa B, daje najmanje šest meseci od završene imunizacije.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 16.07.2021.

10:00

Default images
Foto: Shutterstock/joel bubble ben

"Prva i druga doza su ono što nas spašava i to bi svi trebalo da prime. Međutim, treću dozu bi trebalo omogućiti i svim građanima koji to žele, a ona se posebno preporučuje onima čiji imunski sistem nije potpuno adekvatan - osobama starosti preko 70 godina, onima koji su na imunosupresivnoj ili antiinflamantornoj terapiji, onima koji imaju neke neurološke i reumatološke bolesti", smatra dr Popadić, koji kaže da ne postoji jedinstveno mišljenje struke oko toga da li treća doza treba da bude vakcina istog proizvođača kao i prethodne.

U Srbiji i treća doza vakcine, ali ne za sve

"Neki stručnjaci tvrde da mešanje vakcina pojačava imunski odgovor, dok drugi tvrde da se to ne dešava. Međutim, niko ne tvrdi da ona slabi imunski odgovor", objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: