Fajzerova vakcina za mlađe od 16 u Srbiji: "U narednim nedeljama"

Doktorka Darija Kisić Tepavčević navela je da se u narednim nedeljama očekuje pokretanje procedure kako bi se vakcina proizvođača Fajzer odobrila za upotrebu kod dece od 12 do 16 godina.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2021.

15:19

Fajzerova vakcina za mlađe od 16 u Srbiji:
Foto: Nastasia-photo/Shutterstock

Darija Kisić Tepavčević navodi da se ispitivanja vakcine pre odobravanja za upotrebu prvo uvek rade na populaciji punoletnih zdravih osoba, pa tek onda na mlađima, trudnicama, porodiljama...

"Nije pisalo da je zabranjeno na populaciji trudnica ili porodilja, nego da nisu rađena ispitivanja. Kad se vakcina pokazala efikasnom i bezbednom u populaciji punoletnih zdravih osoba, rade se i ova ispitivanja", precizira Darija Kisić Tepavčević.

Prvo je odobrena za populaciju starijih od 16 godina, sada su počela u svetu istraživanja i odobravanja za populaciju dece od 12 do 15 godina.

Fajzerova vakcina za decu od 12 godina uskoro i u Srbiji, ali...

"Narednih nedelja se to očekuje i u našoj zemlji", najavila je ona.

Istakla je da je za uzrast od 16 godina vakcina preporučena za sve, i sada je za populaciju stariju od 16 godina, ali je isključivo kada je u pitanju vakcina kompanije Fajzer.

"Ako bude bilo za mlađe, to će biti i dalje Fajzer kao preporuka'", navodi Darija Kisić Tepavčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: