Kombinacija različitih vakcina daje bolji imunološki odgovor VIDEO

Treći krug vakcinacije vrlo izvstan na jesen, ali saveti stručnjka upućuju da je dobro da se kombinuje sa vakcinama različitih proizvođača.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Shutterstock/oasisamuel
Foto:Shutterstock/oasisamuel

Pročitajte još:

Fajzerova, Sputnjik ili Sinofarmova? Koja vakcina se najbolje pokazala u Srbiji

Važne informacije za sve koji su primili "Sinofarm vakcinu"

Najbolje bi bilo da u trećem krugu vakcinacije, koji će sigurno uslediti na jesen, primimo vakcinu napravljenu na nekoj drugoj platformi od one koju smo već primili, jer tako širimo svoj imuni odgovor na virus, izjavio je danas mikrobiolog i profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu dr Dejan Baskić.

"Ja sam se vakcinisao "Fajzerom" kao i većina zdravstvenih radnika, ali bih se revakcinisao kineskom vakcinom. Ona jeste sporija, pokazala je da joj je potebno više vremena za stvaranje zaštite, ali kineska vakcina sadrži ceo mrtav virus i razvija imuni odgovor na sve komponente tog virusa, ne samo na onaj čuveni S protein, a "Fajzer" vakcina je moj imuni sistem pripremila samo na S protein", rekao je Baskić za TV K1 a prenosi Tanjug.

On je dodao da već postoje istraživanja koja pokazuju da je kineska vakcina bolja odbrana od novih sojeva virusa, konkretno od brazilskog soja.

"Najbolje bi bilo da u nekom trećem krugu vakcinacije na jesen primimo vakcinu koja je napravljena na drugoj platformi.Tako širimo naš imunski odgovor da bi bio bolji", rekao je profesor Baskić koji je rukovodio istraživanjem u Kragujevcu o efektima vakcinacije. Na osnovu preliminarnih rezultata tog istraživanja je zaključio da je svaka vakcina dobra, i da građani ne treba da razmišljaju o tome da li da se vakcinišu ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu