Sputnjik V efikasan protiv više sojeva korone

Ruska vakcina Sputnjik V efikasna je protiv britanskih, južnoafričkih i brazilskih sojeva kovida 19, izjavio je danas direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog Ministarstva zdravlja "Gamaleja" Aleksandar Gincburg.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos, valuavitaly
Foto: depositphotos, valuavitaly

Pročitajte još:

Šekler: Ja bih bio oprezniji

Vakcina počinje da deluje: Samo 10 odsto novozaraženih Austrijanaca starije od 65 godina

Zašto potpisujemo saglasnost za primanje vakcine: Dr Kon objašnjava za B92.net

"U vezi sa sojevima o kojima se danas naširoko raspravlja, kao što su britanski, južnoafrički i brazilski sojevi... možemo reći sa izvesnošću da Sputnjik V pruža zaštitu od dobro poznatih sojeva koji su trenutno u opticaju i imaju epidemiološki potencijal", rekao je Gincburg za Dok-tok program na ruskom TV kanalu Jedan, preneo je Tas.

Međutim, ruski naučnik je dodao da ne može postojati potpuna garancija da će vakcina pružiti zaštitu od svih sojeva koji bi mogli da se pojave u budućnosti.

Komentarišući sibirski soj SARS-CoV-2, Gincburg je rekao da ga centar Gamaleja nije proučavao.

"Očigledno su to proučavale naše kolege iz Rospotrebnadzora (ruske Federalne službe za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi) i nadam se, stvoriće filogenetska stabla koja ilustruju kako su te nove mutacije, ti novi sojevi, povezani sa onima koji već cirkulišu među našim stanovništvom", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu