Kineska kompanija: Naša vakcina je efikasnija ako je vremenski razmak među dozama duži

Kineska kompanija "Sinovac Biotech" saopštila je da su klinička ispitivanja pokazala da se njihova vakcina protiv kovida 19 pokazalo skoro 20 odsto efikasnija u manjoj grupi pacijenata kod kojih je vremenski razmak između dve primljenih doza bio duži.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: Shutterstock/Sam Wordley
Ilustracija/Foto: Shutterstock/Sam Wordley

Kod 1394 pacijenata koji su doze CoronaVaca ili placeba primili u razmaku od tri sedmice efikasnosti iznosila je gotovo 70 odsto, rekao je portparol kompanije.

Brazilski stručnjaci su prošle sedmice objavili da efikasnost te vakcine iznosi 50,4 odsto, na osnovu rezultata na 9000 dobrovoljaca od kojih je većina primila dve doze u razmaku od 14 dana, kako je navedeno i u protokolu kliničkih ispitivanja.

Vremenski interval između primene dve doze vakcine postao je vruća tema među naučnicima, regulatornih tela i vlada.

Britansko regulatorno telo je saopštilo da je vakcina protiv kovida 19 proizvođača AstraZenece i oksfordskog univerziteta efektnije s većim vremenskim razmakom između dve doze nego što je prvobitno bilo predviđano.

Ta je zemlja takođe odlučila da produži vremenski interval između dvu doze Pfizer/BioNTech vakcine, iako su se kompanije od toga ogradile, tvrdeći da u tom slučaju ne mogu da garantuju istu efikasnost.

Sinovac tek treba da objavi globalne rezultate treće faze ispitivanja, ali to je vakcina po hitnom postupku već odobreno u nekoliko zemalja, uključujući Brazil, Indoneziju i Tursku, piše Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu