Zdravlje

Petak, 16.02.2018.

16:25

Stručnjaci imaju lošu vest za samohrane očeve

Rizik prerane smrti više je nego udvostručen kod samohranih očeva u odnosu na samohrane majke ili očeve koji su u braku, pokazala je kanadska studija objavljena u četvrtak.

Izvor: hina

Stručnjaci imaju lošu vest za samohrane očeve
Foto: Thinkstock

"Naša studija naglašava da samohrani očevi imaju viši mortalitet i pokazuje potrebu javnozdravstvene politike koja bi doprinela identifikaciji i podrške tim muškarcima", rekla je glavna autorka studije Marija Čiu, stručnjakinja za javno zdravstvo na Univerzitetu u Torontu.

Objavljena u časopisu "The Lancet Public Health", studija je obuhvatila 40.500 osoba između 2000. i 2012. godine.

Kod 871 samohranog oca koji nema partnerku, stopa smrtnosti dosezala je 5,8 na hiljadu. To je više nego kod samohranih majki (1,7 na hiljadu) i očeva koji imaju partnerku (1,9 na hiljadu).

Samohranim očevima najviše prete karcinom i kardiovaskularne bolesti.

Uzročno-posledična veza nije sa sigurnošću potvrđena, ali naučnici sumnjaju na stres i "manje zdrav način života": neuravnoteženu prehranu, nedostatak telesne aktivnosti i konzumaciju alkohola.

Dodatno, oni ređe nego samohrane majke imaju društvo koje ih podržava ili pomoć u obrazovanju dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

24 min

Podeli: