Prolazni simptomi ili znak za uzbunu: Kada je glavobolja opasna

Glavobolju smo gotovo svi osetili barem jednom u životu, i ona je često posledica raznih faktora koji mogu ali i ne moraju biti opasni.

Izvor: klix.ba

Petak, 27.01.2023.

14:50

Default images
Foto: fizkes/Shutterstock

Glavobolja ponekad služi kao upozorenje iliti znak da smo dehidrirali, da smo nenaspavani, da predugo sedimo u zagušljivom prostoru i da je vreme da prošetamo. Glavobolja je često i znak da je vreme da se odreknemo alkohola i cigareta.

Međutim, glavobolja takođe može biti signal da je vreme da odemo do izabranog lekara kako bismo proverili šta se zapravo dešava u našem telu. Ona je prateća pojava i za mnoge bolesti (oko, uho, grlo, nos, zubi), za promene u krvnom pritisku, za bolesti krvnih sudova, povrede glave i tumore.

Koji znakovi su zapravo znakovi upozorenja koje nam naše telo šalje?

Pulsirajuća i tupa glavobolja

Glavobolja koja je tupa, jaka i nesnosna i koja se ne smanjuje kada popijete tabletu protiv bolova može biti znak bolesti, gripa, migrene kao i drugih poremećaja koje je potrebno lečiti.

Glavobolja u samo jednom delu glave

Ako vas izražajno boli samo jedan deo glave, moguće je da se radi o posledici neke upalne bolesti. Ukoliko imate upalu sinusa, najverovatnije ćete osetiti bol samo u prednjem delu glave, čelu i očima.

Nagla i jaka glavobolja

Ako niste skloni glavoboljama, te je odjednom naglo i oštro počela da vas boli glava, obavezno posetite izabranog lekara koji će detaljnim analizama utvrditi šta je izazvalo ovakve bolove i tegobe.

Glavobolja koja vam otežava svakodnevni život

Ako vas duže ili jako boli glava, normalno je da vam takvo stanje otežava život jer postajete razdražljivi, iscrpljeni, tužni i bezvoljni za uobičajene svakodnevne aktivnosti. Važno je na vreme reagovati i posetiti lekara kako biste što pre utvrdili šta je u pitanju, a samim tim i preuzeli kontrolu nad svojim zdravljem. Glavobolja može biti ozbiljna ako se uz nju javljaju i sledeći simptomi:

*ukočen vrat i povišena temperatura

*mučnina i povraćanje

*nesvestica, vrtoglavica ili gubitak ravnoteže

*bolovi koji vremenom postaju sve jači

*zbunjenost ili poteškoće u razumevanju govora

*opuštenost ili slabost jedne strane lica

*nejasan ili nerazumljiv govor

*otežano hodanje

*problemi sa sluhom

*glavobolja koja se pogoršava prilikom kašljanja, kijanja ili neke druge vrste napora

Dijagnoza postavljena od strane specijaliste ključna je u uspešnom lečenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: