Doktor otkrio: Na koju stranu da legnete da biste prestali da hrčete?

Prirodno je misliti da je hrkanje rezultat onoga što se događa u nosu, ali lekar za medicinu spavanja sa Univerziteta Stanford kaže da bi se na neke "hrkače" trebalo odnositi još jedno pitanje.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2022.

18:48

Doktor otkrio: Na koju stranu da legnete da biste prestali da hrčete?
Foto: Profimedia

Za više od 90 miliona Amerikanaca koji pate od hrkanja noću (prema Medicinskom fakultetu Jejl), čini se da internet nudi bezbroj rešenja. Gubitak kilograma, promena položaja spavanja, izbegavanje alkohola i usvajanje zdrave rutine spavanja navedeni su kao lekovi za hrkanje.

I dok ovi saveti donekle pomažu u spavanju i kod hrkanja, nijedan od njih nije krajnje rešenje za hrkanje noću. Prema doktoru Skotu Kutšeru sa Univerziteta Stenford, najbolje rešenje za glasno hrkanje je razgovarati s lekarom o apneji u snu.

Apneja u snu je poremećaj koji uzrokuje da se disanje više puta zaustavi i započne, što može rezultirati glasnim hrkanjem noću.

Prošla istraživanja takođe su sugerisala da može da postoji značajna veza između apneje u snu i šireg raspona zdravstvenih problema, poput gojaznosti, anksioznosti i depresije. Dakle, taj prekinuti san može da ima uticaj na nečije celokupno zdravlje.

Preporučuje se spavanje na boku ili s podignutom glavom, a ne na leđima kako gravitacija ne bi gurnula disajne puteve prema dole i zatvorila ih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

17 h

Podeli: