Kvalitet sna utiče na poslovne rezultate

Spavanje je od suštinskog značaja za ljude jer omogućava telu da oporavi mišiće, imunološki sistem i hormone.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/baranq
Foto: Depositphotos/baranq

Spavanje igra vrlo važnu ulogu u održavanju pamćenja svežim. Ukoliko ste poslovni lider koji se želi upustiti u novi poduhvat, ključ je u kvalitetnijem spavanju, navodi se u novom istraživanju. Studija objavljena u časopisu "Journal of Business Venturing" naglašava da san igra presudnu ulogu u mogućnosti prepoznavanja dobrih poslovnih ideja, njihove procene i provere ako su održive, piše Klix.ba. U studiji su za 700 preduzetnika iz celog sveta postavljena pitanja koja se odnose na njihove obrasce spavanja, sate u kojima spavaju i različite vrste sna koje doživljavaju. Zatim su izrađeni različiti poslovni prostori i nezavisna komisija poslovnih stručnjaka ocenila je parcele kao najpotencijalnije, srednje potencijalne i najmanje potencijalne za uspeh. Učesnici studije morali su da pregledaju sve tri različite vrste parcela istog dana. Utvrđeno je da je čelnicima koji su imali manje sna teže bilo da izaberu najbolje parcele.

Drugi deo studije zahtevao je manju grupu učesnika da procenjuju parcele tokom više sedmica dok su im praćeni obrasci sna. Bilo je očito da su učesnici koji su imali najmanje sedam sati sna bili dosledni u odabiru najboljih parcela koje je utvrdilo stručno veće. Terene s najmanje potencijala za uspeh obično su birali oni koji su imali hronični nedostatak sna ili manje sna nego ostali učesnici.

"Biznismeni koji biraju posao pre nego li spavanje, misleći da san dolazi nakon uspeha, možda podrivaju svoje napore da uspeju", rekao je Džef Giš, vodeći autor studije.

On je nastavio da je svima potreban dobar i kvalitetan san tokom noći, ali je istakao da je to posebno važno za preduzetnike. Giš je takođe dodao da dokazi sugerišu da spavanje može dovesti do precizne procene komercijalnog potencijala nove ideje.

"Budući da smo upoređivali performanse pojedinaca tokom više dana, možemo reći da su ovi rezultati konzistentni čak i za preduzetnike koji u proseku ne spavaju toliko kao opšta populacija", naglasio je on.

Iako je nekoliko studija otkrilo vezu između spavanja i radnog učinka, ova studija je pronašla vezu između sna i kognitivnih veština potrebnih za prepoznavanje i procenu ideje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu