Odrastanje počinje u 25. godini

Najnovija studija je utvrdila da mentalno punoletsvo zapravo počinje oko 25. godine života.

Izvor: The Independent
Podeli

Adolescenti žive za senzaciju i avanturu, a značajne promene u njihovoj glavi se dešavaju kada se osamostaljuju i počinju da žive van roditeljskog doma, tvrdi Beatriz Luna, psihijatar medicinske škole iz Pitsburga.

Ranije, to mentalno sazrevanje se dešavalo oko 15. godine, ali po najnovijoj studiji, klinci sazrevaju značajno kasnije.

Ključni dokaz za ovu teoriju je u delu mozga koji se zove striatum i koji ima veze sa hiper-aktivnošću, odnosno sa “nagradom” kao stimulacijom za određene postupke. Ovaj deo mozga je vrlo aktivan do sredine dvadesetih godina.

Profesorka Luna kaže da delovanje ovog dela mozga usporava potrebu čoveka za stabilnim poslom i osnivanjem porodice, koje uglavnom karakterišu zrele ljude. Po njenim rečima, to se danas dešava kada čovek napuni 25 godina.

“Postoje dve tačke gledišta na rezultate ove studije. Ja sam pozitivna osoba i smatram da je bolje da se što duže mentalno pripremaš za ono što te kasnije čeka u životu.” kaže Beatriz Luna.

foto: flickr.com/PinkPersimon

Mentalno zdravlje

Šta je zavisnost od seksa?

Holivudski producent Harvi Vajnštajn, optužen za seksualno uznemiravanje više desetina žena i nekoliko slučajeva silovanja, navodno je na lečenju od zavisnosti od seksa. Terapeuti objašnjavaju o kakvom poremećaju je reč i da li je Vajnštajn na pravom mestu.

Mentalno zdravlje utorak 17.10. 10:03 Komentara: 11

Kako dolazak jeseni i radno mesto utiču na mentalno zdravlje

Danas je Svetski dan mentalnog zdravlja. Otkako je ustanovljen, svake godine ima drugu temu, a danas je to mentalno zdravlje na radnom mestu. Odlazak leta i dolazak jeseni, a zatim i zime, kod nekih ljudi rađaju neraspoloženje, pa čak i depresiju. Priroda nas je, kaže psiholog Predrag Đorđević, obdarila time da na promenu godišnjih doba ne reagujemo baš kao medvedi. Pogledajte prilog iz "150 minuta“.

Mentalno zdravlje utorak 10.10. 14:20 Komentara: 1
strana 1 od 29 idi na stranu