Ishrana 2

15.03.2024.

8:07

Kontrolor apetita: Kako jesti čia seme ako želite da smršate

Ovako je najbolje da se konzumiraju

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Kontrolor apetita: Kako jesti čia seme ako želite da smršate
Shutterstock/Stephanie Frey

Podeli:

Čia semenke mogu pomoći u gubitku težine zbog visokog sadržaja vlakana i proteina, što vam pomaže da se duže osećate sito smanjujući želju za hranom. Evo kako da ih uklopite u svoj meni.

Ove sićušne semenke su prepune vlakana i proteina koji će vas duže držati sitima i potencijalno mogu pomoći u smanjenju dodatnih kalorija. Takođe su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje mogu pomoći u regulaciji hormona i smanjenju upale, što olakšava poštovanje smernica za ishranu.

Kako i zašto uključiti čia semenke u meni za mršavljenje

Heroj hidratacije

Kada se konzumiraju, čia semenke apsorbuju vodu i šire se u stomaku, pomažući vam da se osećate sito i zadovoljno. Ovo može smanjiti ukupan unos kalorija.

Alternativa visokokaloričnoj hrani

Koristite čia semenke kao zamenu za visokokalorične sastojke poput jaja ili ulja u receptima. Mogu se koristiti za zgušnjavanje supa, sosova i smutija bez mnogo dodatnih kalorija.

Dodavanje u obroke

Pospite čia semenke na salatu, jogurt, ovsene pahuljice ili žitarice da biste povećali sadržaj vlakana i proteina, što će vas duže održati sitim.

Regulacija nivoa glukoze u krvi

Čia semenke mogu usporiti pretvaranje ugljenih hidrata u šećer, što pomaže u kontroli nivoa glukoze u krvi i smanjenju žudnje za hranom.

Uključivanje u pića

Umešajte čia semenke u vodu, sok ili smuti. Oni će apsorbovati tečnost i formirati konzistenciju nalik gelu, što može pomoći u kontroli apetita i promovisati hidrataciju.

Zamena za užinu

Umesto da posežete za visokokaloričnim grickalicama, odlučite se za puding od čia semenki ili napitak od čia semena da biste obuzdali žudnju i održali osećaj sitosti između obroka.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

15 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

23 h

Podeli: