Ishrana 0

07.03.2024.

10:25

Ovih pet namirnica jedu dugovečni ljudi

Dobro zaokružena ishrana ključna je za zdrav način života, no stručnjaci se slažu da postoje neke namirnice koje se ističu po tome što su zdravije i bogatije hranljivim stvarima.

Izvor: Index.hr

Ovih pet namirnica jedu dugovečni ljudi
margouillat photo/Shutterstock

Podeli:

Stoga je nekoliko nutricionista i stručnjaka izdvojilo pet vrsta hrane koju jedu svaki dan za zdravlje mozga, srca, dugovečnost i opšte dobro.

1. Zeleno lisnato povrće

Konzumiranje lisnatog povrća, poput spanaća i kelja, podržava zdravlje mozga, a hrana bogata vlaknima povezana je s manjim izgledima za razvoj depresije. Takođe je prepuno esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamin A, folat, vitamin C, gvožđe, vitamin K, kalijum i kalcijum. Zeleno lisnato povrće lako se može ubaciti u salatu s drugim hranljivim povrćem i voćem.

2. Bobičasto voće

Stručnjaci savetuju da bi trebal težiti konzumaciji voća svaki dan, ako možemo. Od svih vrsta voća, čini se da jedna vrsta dominira kada je reč o najvećim zdravstvenim prednostima - bobičasto voće.

Borovnice su posebno ono što istraživač dugovečnosti Neil Paulvin naziva "svetim gralom" dugovečne hrane.

"Voće obiluje vitaminima i antioksidansima koji štite vaše telo od infekcije poput oklopa", kaže Paulvin za CNBC. Takođe dodaje da je bobičasto voće izvrsno za zdravlje očiju, oporavak mišića, zdravlje mozga i jačanje ćelija.

3. Riba i drugi nemasni proteini

Lekari i nutricionisti širom sveta potiču ljude da ograniče konzumaciju crvenog mesa i zamene ga zdravijim opcijama poput nemasnih proteina, uključujući losos, jaja, tunu i tofu. Prema nutricionističkoj psihijatrici s Harvarda, dr Umi Naido, losos je popularan među stručnjacima jer ima mnogo vitamina B koji su izvrsni za zdravlje mozga.

Riba i školjke takođe imaju niži nivo holesterola od crvenog mesa i bolji su izbor za zdravo srce, rekla je kardiologinja dr Elizabet Klodas za CNBC Make It 2022. godine. Ona radije poseže za nemasnim proteinskim opcijama, uključujući tilapiju, bakalar i halibut.

4. Mahunarke

Mahunarke su "potcenjena" namirnica za dugovečnost koju nutricionistkinja Samanta Heler svakodnevno jede kako bi ojačala svoj imunološki sistem. Imaju visok sadržaj proteina, vlakana, antioksidansa i minerala poput magnezijuma i gvožđa. Visok sadržaj vlakana u mahunarkama čini njihovu konzumaciju izvrsnim izborom za zdrav mozak.

5. Orašasti plodovi i semenke

Može biti vrlo lako zanemariti orašaste plodove i semenke, ali ta sićušna hrana prepuna je omega-3 masnih kiselina. "Te masne kiseline pomažu u održavanju zdravih ćelija vašeg mozga i smanjenju upale", tvrdi neuronaučnica s Harvarda, Lisa Genova.

Semenke suncokreta takođe su jedan od najboljih biljnih izvora vitamina B5, prema Naido. Osim toga, napominje kako su orašasti plodovi, posebno lešnici i orasi, bogati polifenolima.

"Hrana s visokim udelom polifenola je važna jer ima protivupalna i antioksidativna svojstva, vlakna, kao i brojne mikronutrijente koji su potrebni našem telu", zaključila je nutricionistička psihijatrica.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: